Przyprawianie jest sztuką, której każdy może się nauczyć. Aby potrawy nie tylko zyskały na smaku, ale też miały właściwości prozdrowotne, warto używać wielu ziół i przypraw w swojej kuchni. W dzisiejszym poście przedstawiamy 5 najbardziej korzystnych dla nas przypraw, które na stałe powinny zagościć w kuchni (o ile jeszcze ich nie używamy).
1. Kurkuma
- Wspomaga trawienie tłuszczów.
- Ma łagodny smak i delikatny zapach.
- Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięso, strączki, ryby, jajka).
- Ma działanie przeciwzapalne.
- Kurkuma ma właściwości osuszające, warto dodawać ją do np. nabiału, bananów, wypieków, kurczaka, które są przyczyną powstawania śluzu w organizmie.
- W przypadku smażenia warto dodawać ją na końcu, aby uniknąć gorzkiego smaku.
- Zawiera substancje o właściwościach antynowotworowych-kurkuminę.
- Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, należy ją rozpuścić w oleju/oliwie lub wodzie i podgotować.
2. Majeranek
- Ma bardzo intensywny smak i zapach.
- Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw.
- Działa przeciwzapalnie, łagodzi wzdęcia.
- Ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne.
- Wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco.
3. Ziele angielskie
- Poprawia trawienie,
- zapobiega wzdęciom,
- pomaga przy biegunce,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, rozgrzewająco.
4. Sól himalajska
- Jest to najzdrowsza i najczystsza sól na Ziemi.
- Pomaga usuwać toksyny i śluzy z organizmu.
- Łagodzi stany zapalne.
- Alkalizuje organizm.
- Normalizuje ciśnienie krwi.
- Nie zawiera antyzbrylaczy, metali ciężkich i innych szkodliwych dodatków.
- Ma biało-różowy kolor, który pochodzi od zawartego w niej żelaza.
5. Świeży imbir
- Poprawia strawność mięsa, ryb, roślin strączkowych i jajek.
- Wspomaga również trawienie tłustych potraw i produktów mlecznych.
- Zmniejsza właściwości wychładzające warzyw i owoców.
- Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii.
- Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Dołącz do nas!