pobrany plik

Przyprawianie jest sztuką, której każdy może się nauczyć. Aby potrawy nie tylko zyskały na smaku, ale też miały właściwości prozdrowotne, warto używać wielu ziół i przypraw w swojej kuchni. W dzisiejszym poście przedstawiamy 5 najbardziej korzystnych dla nas przypraw, które na stałe powinny zagościć w kuchni (o ile jeszcze ich nie używamy).

1. Kurkuma

  • Wspomaga trawienie tłuszczów.
  • Ma łagodny smak i delikatny zapach.
  • Jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych (mięso, strączki, ryby, jajka).
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Kurkuma ma właściwości osuszające, warto dodawać ją do np. nabiału, bananów, wypieków, kurczaka, które są przyczyną powstawania śluzu w organizmie.
  • W przypadku smażenia warto dodawać ją na końcu, aby uniknąć gorzkiego smaku.
  • Zawiera substancje o właściwościach antynowotworowych-kurkuminę.
  • Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, należy ją rozpuścić w oleju/oliwie lub wodzie i podgotować.

2. Majeranek

  • —Ma bardzo intensywny smak i zapach.
  • —Pomaga w trawieniu ciężkostrawnych potraw.
  • Działa przeciwzapalnie, łagodzi wzdęcia.
  • —Ma działanie rozgrzewające i wykrztuśne.
  • —Wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco.

3. Ziele angielskie

  • —Poprawia trawienie,
  • zapobiega wzdęciom,
  • pomaga przy biegunce,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, rozgrzewająco.

4. Sól himalajska

  • Jest to najzdrowsza i najczystsza sól na Ziemi.
  • Pomaga usuwać toksyny i śluzy z organizmu.
  • Łagodzi stany zapalne.
  • Alkalizuje organizm.
  • Normalizuje ciśnienie krwi.
  • Nie zawiera antyzbrylaczy, metali ciężkich i innych szkodliwych dodatków.
  • Ma biało-różowy kolor, który pochodzi od zawartego w niej żelaza.

5. Świeży imbir

  • Poprawia strawność mięsa, ryb, roślin strączkowych i jajek.
  • Wspomaga również trawienie tłustych potraw i produktów mlecznych.
  • Zmniejsza właściwości wychładzające warzyw i owoców.
  • Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii.
  • Wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.