Czy produkty żywnościowe pomagają w utracie wagi? Naturalnie! Oto niektóre z nich, dzięki którym możemy pozbyć się kilku kilogramów oraz wzmocnić swoją odporność ! :)

1. Jajka

 Jajka to skarbnica białka! Zawierają one wszystkie dziewięć niezbędnych dla naszego organizmu aminokwasów. Wielokrotnie udowadniano, że ludzie, którzy jedzą jajka na śniadanie są syci dużo dłużej, dzięki czemu redukują dzienne spożycie kalorii i w efekcie chudną.
2. Nasiona chia lub siemię lniane
 Nasiona Chia były wykorzystane jako produkt leczniczy już w Ameryce Środkowej i Południowej, aby zapobiec cukrzycy, otyłości i chorobom układu krążenia. Nasiona te są pełne zdrowych tłuszczów przeciwzapalnych, białka i błonnika, a także pomagają utrzymać uczucie sytości na dłużej. Łyżka tego potężnego pokarmu roślinnego to aż 2500 miligramów kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych, 4,5 g błonnika, 3 g białka i mnóstwo składników odżywczych.
3. Cynamon

Cynamon to naturalny spalacz tłuszczu oraz przyspieszacz metabolizmu. Co więcej, pomaga naszemu organizmowi blokować wchłanianie glukozy i wzmacnia działanie insuliny, która usuwa cukier z krwi. Jest to także niezastąpiony środek przeciwzapalny, przeciwdziałający skutkom otyłości.

4. Jagody

Jagody są bogate w polifenole, czyli związki, które działają ochronnie na serce. Badania wskazują, że związki te zmniejszają także przyrost masy ciała, hamują przyrost tłuszczu, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciw-cukrzycowe oraz zmieniają florę jelitową w celu zahamowania wzrostu szkodliwych czynników chorobotwórczych.

5. Imbir

Imbir często określany jest jako „lek na wszelkie zło”. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwdziała nadciśnieniu i stymuluje układ pokarmowy. Przyprawa ta sprawia także, że dużo bardziej efektywnie spalamy tłuszcz, może pomóc złagodzić objawy dolegliwości trawiennych, w tym zaparcia, niestrawność, wzdęcia, dyskomfort w nadbrzuszu i nudności.

6. Zielona herbata

Picie zielonej herbaty przyśpiesza przemianę materii. Regularne picie zielonej herbaty obniża także poziom trójglicerydów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie zawału serca, miażdżycy tętnic oraz powstawania zakrzepów. Jej spożycie powinny jednak ograniczyć osoby z wrzodami żołądka, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.

5495c8c8eb560