Jajka kurze wydają się być niezastąpione w kuchni, jednak środowisko wegan opracowało ich zamienniki.

zamienniki jajek

 

Białko jajko jaja jest uznawane za wzorcowe ze względu na swój skład aminokwasowy. Oznacza to, że jego składniki budulcowe są w idealnym stosunku i ilości wzajemnie do siebie, co pozwala na odpowiednie odżywienie organizmu. Jednak w sztuce kulinarnej, nie wartość odżywcza, a właściwości nadające odpowiednią konsystencję mają niestety większe znaczenie. Na tej podstawie środowisko wegan opracowało zamienniki jajek, których użycie pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję potraw.

Zgodnie z powyższą rozpiską 1 jako można zastąpić:

  • 1 łyżką mielonego lnu + 3 łyżkami wody,
  • 1 łyżką nasion chia + 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżką sojowego proszku białkowego + 3 łyżkami wody,
  • połową banana,
  • 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego,
  • 3 łyżkami masła orzechowego.