W ostatnim czasie sporo piszemy o metodach przeciwdziałania wiosennym spadkom odporności i nie bez powodu – huśtawki pogodowe sprawiają, że trudno jest ubrać się naprawdę odpowiednio, co skutkuje rosnącą falą przeziębień. Poza tym, choć zima była w tym roku łaskawa, wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i ciepełka, więc takie klimaty, jak dzisiejszy, wpędzają nas w przygnębienie, a tego rodzaju stany psychiczne również prowadzą do spadku odporności organizmu.

 

Jak sobie radzić? Nasi czytelnicy wiedzą, że w tym okresie należy zadbać, aby w diecie było dużo warzyw i owoców, szczególnie tych o działaniu wzmacniającym i bakteriostatycznym (np. czosnek, wszelkie produkty zawierające witaminę C, zielone warzywa liściaste), a także źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. ryb morskich i oliwy z oliwek). Dziś chcemy jednak zaproponować Wam jeszcze jeden środek pomocny w walce z wiosennym przeziębieniem, a mowa o soku z brzozy.

 

Sok z brzozy, zwany także oskołą lub bzowiną, jest niezwykle bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo i miedź oraz witaminę C i z grupy B. To również doskonałe źródło aminokwasów, łatwo przyswajalnego cukru, polifenoli, garbników i kwasów organicznych (jabłkowego i cytrynowego).

W medycynie ludowej uważano oskołę za boski napój i stosowano jako remedium na wszystko. Dziś, gdy nieco lepiej znamy jej skład i związane z tym właściwości, możemy stwierdzić, że warto popijać sok z brzozy w następujących dolegliwościach:

– w stanach przeziębienia i spadku odporności (ma działanie detoksykujące i bakteriostatyczne),

– w chorobach wątroby jako środek usprawniający pracę tego narządu,

– w problemach z nerkami (działa moczopędnie, a liście i pączki brzozy mają działanie dezynfekujące i wypłukują złogi z dróg moczowych),

– w stanach osłabienia oraz rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych (wzmacnia organizm i przyspiesza regenerację),

– w chorobach skóry: trądziku, łojotokowym zapaleniu skóry, problemach z przebarwieniami, a także nadmiernym przetłuszczaniem włosów i łupieżem.

 

Z uwagi na ograniczoną trwałość świeży sok z brzozy należy przechowywać w szklanych butelkach w lodówce i zużyć w ciągu 4 dni (dodatek spirytusu przedłuża nieco trwałość).

W sklepach można spotkać oskołę w wersji naturalnej (o słomkowej barwie i neutralnym smaku) lub z dodatkiem innych składników, np. mięty, malin, żurawiny, aronii, czy dzikiej róży. Dodatek różnych substancji nie tylko wpływa na smak, ale także wzbogaca sok o dodatkowe właściwości prozdrowotne.

brzozy