Masz pytania?

Zadzwoń do nas: 519 000 060 lub napisz maila info@dietety.com
Nasi konsultanci i dietetyk odpowiedzą na Twoje pytania, wyjaśnią szczegóły oferty, doradzą, jaką dietę wybrać. Osobom zainteresowanym dietetyk wyliczy dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

3011, 2016

Superfood – miód

By |Listopad 30th, 2016|Blog|0 Comments

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób. Jakie są zdrowotne właściwości miodu? 

Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Ważne jest rozcieńczenie miodu w wodzie, […]

2911, 2016

Najlepsze ćwiczenia na szczupłe uda

By |Listopad 29th, 2016|Blog|0 Comments

Uda należą do tych części ciała, z których kobiety zazwyczaj nie są zadowolone. Nie tylko odkłada się w nich zbędny tłuszcz, ale i tworzy cellulit oraz rozstępy, co negatywnie wpływa na ich wygląd. Wszystko może zmienić regularne uprawianie sportu. Pływanie, bieganie, wspinaczka ściankowa, jazda na rowerze – wszystkie te rodzaje aktywności to rewelacyjne ćwiczenia na […]

2811, 2016

Produkty pogarszające pracę mózgu

By |Listopad 28th, 2016|Blog|0 Comments

Pewnie słyszałeś o produktach, które przyczyniają się do wzmocnienia pamięci i koncentracji. Na przykład jagody, tłuste ryby i orzechy… A czy wiesz, które produkty sieją spustoszenie w twoim mózgu?

Sól
Sól, a konkretnie to, co zawiera, czyli sód, jest niezbędna do życia. Bez niej nasz organizm nie funkcjonowałby prawidłowo. Problem w tym, że dzisiejsza dieta zawiera jej […]

2511, 2016

Przepis na wegańskie kotleciki z zielonego groszku i kaszy jaglanej

By |Listopad 25th, 2016|Blog|0 Comments

Składniki:

2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka startej na grubszych oczkach marchewki

2 garści szpinaku

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika

½ szklanki podprażonego sezamu

2 łyżki maki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej

2-3 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

Sól, pieprz

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki imbiru

 

Ugotowany groszek […]

2311, 2016

Superfood – zielony groszek

By |Listopad 23rd, 2016|Blog|0 Comments

Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory smakowe powodują, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Na szczęście dobroczynne działanie składników w nim zawartych sprawia, że nie jest to „grzeszna” przyjemność.

Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i […]

2211, 2016

Jak nie odpuścić sobie treningów jesienią/ zimą?

By |Listopad 22nd, 2016|Blog|0 Comments

Krótkie dni i brzydka pogoda przyczyniają się do spadku motywacji. Dlatego coraz częściej wybieramy wieczór z ulubionym filmem i smacznym jedzeniem, a zapominamy o treningu. Miejcie się na baczności! Wiosną może się okazać, że nie mieście się w ulubionych spodniach, a waga znacznie odbiega od ideału… Niewinny batonik na jesienną chandrę, makaron z tłustym sosem […]

2111, 2016

Jak zapobiec niedoborom magnezu?

By |Listopad 21st, 2016|Blog|0 Comments

Niedobór magnezu daje objawy, które często są mylące. Byle drobiazg wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem łapią cię skurcze? A może uskarżasz się na drganie powiek i ciągłe zmęczenie? Zanim zaczniesz biegać po lekarzach, zacznij od uzupełnienia magnezu. Jakie są najlepsze źródła magnezu?

Magnez jest nam niezbędny, by procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Tymczasem wiele […]

1811, 2016

Przepis na sałatkę z pieczonych batatów i buraków

By |Listopad 18th, 2016|Blog|0 Comments

Składniki:

1 średni batat (słodki ziemniak) – 340g,
2 średnie buraki –  210g,
roszponka,
2 łyżki nasion granatu,
2 łyżki mieszanki prażonych nasion słonecznika, dyni i sezamu,
1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę,
sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka tartego chrzanu, 2 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki suszonego estragonu, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, […]

1711, 2016

Superfood- bataty

By |Listopad 17th, 2016|Blog|0 Comments

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Również miąższ może mieć różną barwę, w zależności od odmiany – białą, pomarańczową lub […]

1611, 2016

Wzmacnianie mięśni core- podstawa do wszystkich ćwiczeń

By |Listopad 16th, 2016|Blog|0 Comments

Mocne centrum to podstawa nie tylko w przypadku osób aktywnych. Silne mięśnie korpusu chronią przed kontuzjami, pozwalają ćwiczyć bezpiecznie i są najlepszym przyjacielem kręgosłupa. Na co stawiać prócz zwykłych planków?

Idealnymi ćwiczeniami wzmacniającymi mięśnie głębokie są oczywiście wszystkie możliwe ćwiczenia w podporach. Ale nie tylko. Jest jeszcze kilka kombinacji i ćwiczeń zaczerpniętych z gimnastyki, a także […]