Lubisz curry za ten charakterystyczny smak? To teraz możesz polubić znacznie bardziej! Bo przyprawa curry to też cenne właściwości, o których niekoniecznie mogłeś wiedzieć wcześniej. Czytaj, jedz i ciesz się zdrowiem!

Zaczęło się dawno temu – prawie 4 tys. lat temu wynaleziono curry. Intensywny smak, który idealnie pasuje do mięsa, czy warzyw dziś jest ulubioną potrawą ludzi na całym świecie. Co więcej, curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Dlaczego? Bo właściwości tej orientalnej przyprawy wynikają z wyjątkowej kompozycji przypraw wchodzących w jej skład.

colorful spices

Już od dawna wiadomo, że ostre przyprawy wpływają na smak i zapach potraw, a także trawienie, metabolizm, czy nawet choroby. Świetnym wyborem jest tu curry, mieszanka kilku przypraw, które razem stanowią swoistą bombę prozdrowotną:

  • kurkuma – przeciwzapalna, a dodatkowo możliwe działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na pracę wątroby,
  • kumin– przeciwnowotworowy, pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia, kolkę, działa moczopędnie, stosowany w leczeniu biegunki i niestrawności, w celu pobudzenia laktacji, a nawet w złagodzeniu bólów menstruacyjnych,
  • chili – pobudza metabolizm, reguluje trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia,
  • pieprz czarny – ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom,
  • cynamon – pomaga w chorobach wirusowych,
  • imbir – świetny na niestrawność, ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i odkażające, dodaje energii i również podkręca metabolizm,
  • kolendra – przeciwbakteryjna.

Curry to nie pojedyncza przyprawa, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie. Między innymi, dlatego nie może jej zabraknąć na Twojej kuchni. Nie bój się dodawać tej przyprawy np. do kurczaka, zup, sosów, gulaszy.