Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze.

Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu).

Poza tym chlorella dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.

chlorella collage

Chlorella ma jeszcze silniejsze działanie niż spirulina i jest jednym z najbardziej kompleksowych źródeł pożywienia na ziemi. Nic więc dziwnego, że należy do grupy superfoods (superżywności), czyli produktów, które posiadają niezwykłe wartości odżywcze.

Chlorella (w formie proszku) – wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 410 kcal
Białko ogółem – 58.4 g
Tłuszcz – 9.3 g
Węglowodany – 23.2 g
Błonnik – 0.3 g

Witaminy

Witamina C – 10.4 mg
Tiamina – 1.7 mg
Ryboflawina – 4.3 mg
Niacyna – 23.8 mg
Witamina B6  – 1.4 mg
Witamina B12 – 0.1 µg
Kwas foliowy –  94 µg
Witamina A – 51300 IU
Witamina E – 1.5 mg
Kwas pantotenowy – 1.1
Minerały
Wapń – 221 mg
Żelazo – 130 mg
Magnez – 315 mg
Fosfor – 895 mg
Cynk – 71 mg

(Źródło danych: nutritiondata.self.com)