W poprzedniej części artykułu pisałam o właściwościach odżywczych chlorelli, dziś czas na poznanie Was z niesamowitym prozdrowotnym działaniem tej rośliny.

W medycynie alternatywnej chlorellę uważa się za pierwszorzędną substancję detoksykującą. Współczesna fitoterapia poleca chlorellę, by oczyścić organizm, a przede wszystkim wątrobę – narząd odpowiedzialny przede wszystkim za detoksykację, z alkoholu, metali ciężkich, pestycydów i innych szkodliwych substancji. Pomaga ona także w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu z ust czy specyficznej woni potu.

Chlorella jest prebiotykiem, ponieważ przyspiesza tempo rozwoju przyjaznej bakterii Lactobacillus w jelitach, dzięki czemu wspomaga trawienie. Ułatwia także wchłanianie składników odżywczych. Potrafi uwolnić od chronicznych zaparć, zneutralizować gazy jelitowe i walczyć z zatruciami pokarmowymi.

Chlorella dostarcza błonnika, który od dawna znany jest jako składnik ułatwiający kontrolę masy ciała. W badaniach naukowych znajdziemy potwierdzenie korzystnego działania chlorelli w walce z otyłością i poprawy parametrów surowicy krwi powiązanych z masą ciała, jak poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

Chlorella-co-to-jest

Chlorella zawiera sporo kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, w związku z tym może zapobiec anemii (również w ciąży).

Może ona zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, a także wzmacniać odporność. 

Także polecam wprowadzenie jej do codziennej diety.