zielony-koktajl-ze-szpinakiem-23821114

Chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach. Dzięki procesowi chemicznemu zwanemu fotosyntezą, chlorofil wykorzystuje energię słoneczną do różnych funkcji życiowych.

Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownikom biur i dużych miast, ludziom przemęczonym i zestresowanym.

Istnieją dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu odmian raka oraz miażdżycy.

Zapraszamy do zapoznania się z  leczniczymi, regenerującymi, oczyszczającymi, przeciwzapalnymi i kosmetycznymi właściwościami chlorofilu:

  • wykazuje właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom;
  • zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, skutecznie wspomaga leczenie anemii;
  • zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka;
  • neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała;
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia czynność tarczycy i trzustki
  • oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, łagodzi bolesne hemoroidy;
  • oczyszcza wątrobę;
  • przyspiesza gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach;
  • poprawia wzrok;
  • uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K;
  • reguluje cykl miesiączkowy;
  • odnawia tkanki ;
  • zmniejsza objawy astmy;
  • dodaje energii;
  •  poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących;
  • poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.

Najlepszymi źródłami chlorofilu są zielone części porów, nać pietruszki i selera, ogórki, liście młodych buraków.