W większości polskich domów rozpoczęły się przygotowania do Świąt Wielkanocnych, więc i na naszym blogu pojawią się już przedświąteczne klimaty. Podobnie, jak przed Bożym Narodzeniem, postaramy się kulinarnie przygotować Was do Świąt, doradzić, co gotować i w jakim sposób, a także jak spędzić świąteczny czas, by potem nie żałować :) Zaczynamy spokojnie, od nie tyle potrawy, co dodatku, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o chrzanie.

 

Na początek żywieniowo. Chrzan to prawdziwa skarbnica witaminy C (ma jej więcej niż owoce cytrusowe) oraz witamin z grupy B. Obfituje w minerały (potas, żelazo, magnez, wapń, siarkę, miedź, fosfor) oraz związki biologicznie czynne, takie jak np. silnie przeciwutleniające flawonoidy. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego w niektórych krajach (np. we Francji) jest oficjalnie zarejestrowanym lekiem. Odpowiednio stosowany i przyrządzony jest środkiem na choroby bakteryjne (w tym tak groźne, jak czerwonka i salmonelloza), schorzenia dróg moczowych i żółciowych, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemię, szkorbut, nieżyt dróg oddechowych, bóle reumatyczne i artretyczne, bóle głowy, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, czy bóle mięśni. Poprawia odporność organizmu, więc zalecany jest w stanach grypy i przeziębienia. Ogólnie samo zdrowie, choć należy uważnie przestrzegać zasad przygotowania i zachowywać ostrożność przy niektórych dolegliwościach, np. wrzodach.

 

Na wielkanocny stół polecamy samodzielne przygotowanie chrzanu, np. delikatniejszego w smaku kremowego ze śmietanką. Poniższy przepis (oraz fotografia) pochodzą z bloga na4widelce.blogspot.com – zostały przez nas wypróbowane i potwierdzamy, że produkt końcowy jest rewelacyjny. Należy tylko pamiętać, że w odróżnieniu od wersji sklepowych nie ma w nim substancji utrwalających, więc postoi w lodówce znacznie krócej.

 

Chrzan kremowy domowej roboty

 

chrzan

Składniki:

– 1 kg korzenia chrzanu

– 3 łyżki cukru

– 10 łyżek octu jabłkowego

– sól

– mała śmietanka kremówka 30%

– mała śmietana 18%

 

Przygotowanie:

Chrzan obrać i zetrzeć, np. za pomocą maszynki lub tradycyjnie tarką. Doprawić cukrem, octem i szczyptą soli. Dodać śmietankę 30% i śmietanę 18%, wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze cukrem i octem. Zapakować do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Amatorzy intensywnych doznań smakowych oraz tropiciele kalorii mogą zrezygnować z dodatku śmietany – otrzymają ostrzejszy, ale i bardziej dietetyczny chrzanik :)