Ciasto bananowe

Składniki :

– 4 dojrzałe banany
– 75 g miękkiego masła
– 1 jajko
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta soli
– 1 łyżeczka sody
– 170 g mąki
– 3/4 ulubionej czekolady

Ciasto bananowe – przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło i jajko. Mieszamy.

Następnie dorzucamy szczyptę cynamonu, kardamonu, soli i sody. Wsypujemy mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy gdzieś na bok.

Czekoladę kroimy w nieregularne kawałki i dodajemy do masy.

Gotowe ciasto wkładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto bananowe świetnie smakuje z kwaśną konfiturą, np z żurawiny.

Smacznego!

5a06e806be1653cfc72e41c05470b7716b297319