Ciecierzyca to roślina z gatunku strączkowych, bardzo popularna na kontynencie azjatyckim i afrykańskim. W Polsce wiedzą o niej głównie weganie, gdyż ze względu na korzystny profil aminokwasowy stanowi bardzo dobry zamiennik mięsa.

 

W ciecierzycy znajdziemy spore ilości wszystkich aminokwasów, zawierających w swoim składzie siarkę, rozpuszczalne w wodzie frakcje błonnika pokarmowego, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwas linolowy i oleinowy), a także szereg witamin z grupy B i związków mineralnych (wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo).

 

Z uwagi na wymienione powyżej substancje odżywcze ciecierzyca jest pomocna w następujących przypadkach:

– podwyższony poziom cukru we krwi,

– niestrawność,

– problemy ze skórą, włosami i paznokciami,

– obniżenie odporności,

– zaburzenia gospodarki lipidowej,

– zaburzenia płodności,

– ryzyko zachorowania na nowotwory, w szczególności jelita grubego.

 

Trzeba pamiętać, że ciecierzyca, podobnie jak większość roślin strączkowych, zawiera też substancje anty-odżywcze. Możne je jednak łatwo wyeliminować, np. gotując ją bez przykrycia.

 

Najbardziej znaną potrawą przygotowywaną z ciecierzycy jest hummus. Przyrządza się go z czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem sezamowym, oliwą, solą i pieprzem cayenne. Można też eksperymentować przez zastosowanie różnych dodatków, np. trawy cytrynowej.ciecierzyca