Badania naukowe potwierdziły, tezę, że osoby jedzące wolniej nie tylko lepiej przyswajają składniki odżywcze, ale również dłużej czują się najedzone, więc sumarycznie zjadają mniej.

jedzenie-zegar-z-warzywami-53463393

Sygnał dotyczący sytości, trafia do mózgu dopiero po ok 15 – 20 minutach od rozpoczęcia posiłku. Z tego względu warto jest wybierać produkty bogate w błonnik, które dostarczą wielu witamin i składników mineralnych a niewiele kalorii. Jeżeli będą one stanowiły połowę porcji, podczas gdy białko (np. mięso czy rośliny strączkowe), tłuszcze i węglowodany, drugą połowę, organizm otrzyma właściwą ilość składników odżywczych, co zapobiegnie przejedzeniu. Ponadto powolne jedzenie pozwoli na lepsze przyswojenie składników odżywczych.

Jak zacząć jeść powoli? Najlepiej jest gryźć jedzenie możliwie najdłużej. Dobrze widziane jest tez robienie mini -przerw w trakcie posiłku na odkładanie sztućców czy rozmowę z osobą towarzyszącą. Należy jednak wystrzegać się przed jedzeniem przed telewizorem, gdyż wtedy tracimy poczucie sytości.