Alergia pokarmowa u dorosłych to nadmierna reakcja immunologiczna organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona. Układ odpornościowy zaczyna traktować alergizujący pokarm jak wroga, którego należy zniszczyć. Jakie pokarmy najczęściej wywołują reakcję alergiczną u dorosłych?

alergia-pokarmowa2

Alergia pokarmowa u dorosłych częściej wywoływana jest przez produkty pochodzenia roślinnego. Najczęściej dorosłych uczulają:

  • mąka pszenna
  • pomidory
  • mleko
  • orzeszki ziemne
  • seler
  • groch
  • soję
  • orzechy laskowe
  • orzechy kokosowe

Alergia pokarmowa u dorosłych manifestuje się całą gamą objawów jednocześnie. Może więc na skórze zarówno obrzęk i pokrzywka, w obrębie układu oddechowego – nieżyt nosa i astma, ze strony centralnego układu nerwowego między innymi migrena, a także objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Leczenia alergii pokarmowych u dorosłych opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej. Dieta eliminacyjna polega na czasowym wyeliminowaniu jednej lub kilku grup produktów podejrzewanych o wywołanie alergii pokarmowej. Gdy dieta eliminacyjna nie przynosi oczekiwanych efektów, włącza się leczenie farmakologiczne.