Spirulina to najbardziej pełnowartościowy i jeden z najczystszych składników leczniczo-żywieniowych jakie możemy znaleźć w przyrodzie.
Spirulina jest wodorostem. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.
Jej skład jest imponujący: 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks. Ponad to kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA.
Spirulina to same zalety:
- Profilaktyka chorób nowotworowych,
- Wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
- Wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
- Regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
- Normalizacja poziom cukru we krwi,
- Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidywspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
- Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
- Stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
- Zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
- Wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
- Opóźnia procesy starzenia się organizmu,
- Ogranicz patogenne działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
- Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
- Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
- Dodatkowo jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.
Spirulina zawiera:
● 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,
● 2300% więcej żelaza niż szpinak,
● 375% więcej białka niż tofu,
● 300 %więcej wapnia niż mleko,
3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
Dołącz do nas!