Spirulina to najbardziej pełnowartościowy i jeden z najczystszych  składników leczniczo-żywieniowych jakie możemy znaleźć w przyrodzie.

Spirulina jest wodorostem. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.

Jej skład jest imponujący: 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks. Ponad to kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA.

Spirulina to same zalety:

  • Profilaktyka chorób nowotworowych,
  • Wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
  • Wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych),
  • Regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12),
  • Obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
  • Normalizacja poziom cukru we krwi,
  • Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidywspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego,
  • Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
  • Stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
  • Zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii,
  • Wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt),
  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • Ogranicz patogenne działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
  • Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
  • Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
  • Dodatkowo jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.

Spirulina zawiera:

● 3900% więcej beta karotenu niż karotka ,

● 2300% więcej żelaza niż szpinak,

● 375% więcej białka niż tofu,

● 300 %więcej wapnia niż mleko,

3g spiruliny (6 tabletek ) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw. 

spirulina-na-twarz