karobCzekolada jest pyszna – co do tego zgodzimy się chyba wszyscy. Niestety z różnych względów (dbanie o linię, uczulenie na białko mleka krowiego, nietolerancja laktozy, wrzody itp.) wiele osób nie może jej spożywać. Mamy dobrą wiadomość – istnieje wspaniała alternatywa dla czekolady. Nazywa się karob.

 

Drzewo karobowe rośnie głównie w obszarze śródziemnomorskim, na Bliskim Wschodzie oraz w USA. Strąki suszy się i mieli, w wyniku czego otrzymywany jest proszek karobowy, najczęściej spotykana w naszym kraju postać karobu. Czasem można napotkać również syrop (doskonale sprawdza się jako słodzik) oraz wysuszone strąki (można je żuć w ramach przekąski).

 

Dlaczego karob robi taką furorę? Po pierwsze można go stosować jako zamiennik kakao w potrawach dla osób z wszelkimi alergiami na czekoladę oraz pozostających na diecie bezglutenowej. Po drugie jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, więc idealnie pasuje do jadłospisów osób odchudzających się i dbających o linię. Po trzecie jest bardzo zdrowy: zawiera dużo błonnika pokarmowego, a konkretnie jego nierozpuszczalnych frakcji, więc działa dobroczynnie na nasze jelita i daje uczucie sytości. Ponadto jest też źródłem antyoksydantów, żelaza i wapnia.

 

Kupić karob można głównie w sklepach ze zdrową i/lub ekologiczną żywnością. Czasem można go spotkać w miejscach z dużym wyborem przypraw. Zachęcamy do wypróbowania go w wypiekach i deserach – w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów (na naszym blogu równie prezentowaliśmy jakiś czas temu pomysł na pudding z karobem).