Dziś będzie o tym, jak gospodarować w kuchni, aby nie wyrzucać jedzenia. Dane statystyczne podają, że w naszym kraju marnuje się rocznie około 9 milionów ton żywności. Tymczasem wiele polskich rodzin żyje w skrajnym ubóstwie, że o przysłowiowych dzieciach z Afryki nie wspomnę. Przedstawiamy zatem kilka porad odnośnie tego, co robić, aby żywności nie marnować. Oto one:

marnowanie

1. Planowanie posiłków. Warto na kilka dni do przodu zaplanować sobie jadłospis i pod niego zrobić zakupy. Jeśli jedna okaże się, że z któregoś posiłku zostało sporo jakiegoś produktu, warto nieco zmodyfikować plany i wykorzystać to, zamiast wyrzucać.

2. Kartka z zakupami. Do sklepu obowiązkowo wybieramy się z listą zakupów, przygotowaną w domu w oparciu o plan posiłków i zawartość lodówki i staramy się nie wykraczać poza nią. Zdecydowanie też nie chodzimy po zakupy głodni – wtedy w naszym koszyku wyląduje dwa razy więcej produktów, niż potrzebujemy.

3. Gotuj kreatywnie! Gotownie nie musi oznaczać książki kucharskiej w ręce i restrykcyjnego trzymania się przepisów. Warto sięgnąć do własnej wyobraźni i eksperymentować, wykorzystując różności, które znajdują się w spiżarce.

4. Przetwarzaj. To poniekąd powielenie punktu 3. Z wielu „pozostałości” można zrobić pyszne domowe przetwory: dżemy, marynaty, kompoty itd.

Na koniec kilka propozycji, jak wykorzystać coś, co normalnie byśmy wyrzucili do śmietnika:

– z czerstwego pieczywa można zrobić bułkę tartą, grzanki lub tosty

– ugotowane ziemniaki posłużą do kopytek, zapiekanki,

– mięso z rosołu nada się na pasztet, farsz do pierogów lub krokietów, pastę na kanapki.