Cukier występuje w wielu potrawach i napojach, jakie na co dzień spożywamy. Biały cukier nie wpływa korzystnie na zdrowie (jest całkowicie pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych), dlatego warto zastąpić go czymś zdrowszym. Niewiele osób wie, że zamiast wykorzystywania do słodzenia cukru, czy słodzików, można śmiało stosować syrop klonowy.

Syrop klonowy to naturalny cukier, uzyskiwany  z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan.

Zawiera również spore ilości witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy.

Warto dodać, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Łyżka stołowa pszczelego wyrobu to 64 kalorie, a syropu klonowego 55 kcal.

Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Syrop klonowy produkowany jest w Kanadzie i niektórych regionach USA. Miód i syrop klonowy stosuje się czasami zamiennie, choć smakują trochę inaczej.

Zawiera on  znacznie więcej potasu, magnezu i wapnia, a także żelaza od dobrze znanego nam miodu. A najnowsze badania pokazują również, że zwalcza on bakterie i wspomaga działanie antybiotyków!

Istnieje również przekonanie, że syrop klonowy jest afrodyzjakiem, takim samym jak lubczyk, czy szampan, bowiem zwiększa on wrażliwość na bodźce zewnętrzne i pobudza zmysły. Badania medyczne dowiodły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne.

 

syrop_klonowy