Jedną z przyczyn powstawania nadciśnienia tętniczego jest sól. Sód, który jest w jej składzie zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, co skutkuje podnoszeniem się ciśnienia tętniczego krwi. Z tego powodu, lekarze i dietetycy, zalecają maksymalne ograniczenie soli w kuchni. Obecnie produkty spożywcze zawierają tak dużo soli, że w ogóle powinniśmy przestać solić składniki potraw.

big_Nadcisnienie_mierzenie_cisnienia_wysokie_cisnienie_CaliVita

Z roku na rok coraz więcej ludzi cierpi i umiera z powodu nadciśnienia tętniczego. W dużej mierze nieodpowiednia dieta przyczynia się do powstawania tej choroby. Prewencyjnie i leczniczo, zaleca się ograniczenie solenia oraz stosowanie produktów, które zawierają małe ilości sodu. Te zalecenia obowiązują zgodnie z obecnym stanem wiedzy. Jednak najnowsze badania, opublikowane w magazynie Open Heart, wskazują, że cukier również przyczynia się do zwiększania ciśnienia tętniczego. Zwiększenie zwartości w diecie cukrów prostych już w ciągu dwóch miesięcy, spowodowało zwiększenie ciśnienia tętniczego krwi (skurczowego i rozkurczowego). Wystarczy zwiększenie w diecie energii z cukrów do 25% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, do rozwoju nie tylko nadciśnienia tętniczego, ale również innych chorób układu krążenia, takich jak cukrzyca typu II czy dyslipidemia.

Cukry proste występują nie tylko w słodyczach, ale również w dojrzałych owocach, sokach oraz wszystkich produktach, do których są dodawane, np. słodzonych jogurtach, lodach, większości napojów, płatkach śniadaniowych, dżemach, miodzie, a nawet w ketchupach. Wraz z postępem technologii żywności, cukier możemy znaleźć w produktach, gdzie byśmy się go nie spodziewali, np. ketchupie. Z tego względu warto jest czytać etykiety produktów spożywczych.