Cukier waniliowy czasem się przydaje w kuchni jako dodatek do ciast czy sosów. Robiąc listę zakupów, zwykle piszemy „cukier waniliowy”, a co kupujemy?

ok_cuk_wan_grupa

W sklepach łatwo dostępny i tani jest cukier wanilinowy. Ludzie często nie zwracają uwagi na nazwę, bo jest podobna. Skład również jest podobny do normalnego cukru waniliowego, jednak wiadomo,  że prawie robi dużą różnicę. Wśród składników, znajduje się cukier, wanilina i etylowanilina. Te dwa dodatki są jedynie substytutem aromatu wanilii. Jej substytuty mają dużo silniejszy aromat, ale nie mają jej właściwości. Wysokie wymagania prawne, jakie muszą spełnić produkty spożywcze, nie dopuszczają do obrotu substancji, które mogły by zaszkodzić. Jednak, skoro jesteśmy narażeni na działanie wielu substancji dodatkowych, warto jest zminimalizować ich ilość. Można kupować prawdziwy cukier waniliowy lub zrobić go samemu. Wystarczy cukier zmielić w młynku do kawy, a następie dodać ziarna ze środka laski wanilii.