Cynamon to przyprawa znana od starożytności, chociaż na początku była używana w procesie mumifikacji zwłok. Cynamon otrzymuje się z cynamonowca, który obejmuje około 250 gatunków drzew i krzewów. Ten najbardziej znany i ceniony pochodzi z cynamonowca cejlońskiego. Laski cynamonu tworzy zwinięta w rulony kora na przekroju przypominająca cygaro w jasnym żółtobrązowym kolorze. Często są mylone, lub nawet fałszowane cynamonem  wonnym, który ma ciemniejszą ceglastą barwę i jest trudny do zmielenia, w przeciwieństwie do cejlońskiego.

cynamon

Starożytna medycyna chińska donosi już o leczniczych właściwościach cynamonu. Obecnie uważa się, że cynamon ma znamienne działanie prozdrowotne, mi.in.:

  • ma właściwości dezynfekujące, antybarteryjne, przeciwwirusowe,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • poprawia apetyt,
  • poprawia dopływ krwi do mózgu,
  • przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga trawienie,
  • zwalnia procesy starzenia się przez działanie przeciwutleniające,
  • przy dłuższym stosowaniu może zwalczać mdłości,
  • a także może zapobiegać nowotworom, chorobom serca, cukrzycy i zespołowi policystycznych jajników, który prowadzi do niepłodności!

Zatem cynamon, wydaje się być cudownym lekarstwem, dlaczego więc tak mało się o nim mówi? Gdyż może również mieć uboczne szkodliwe działanie dla organizmu, np. przez zawartą w nim kumarynę, która może być szkodliwa dla organizmu. Toksyczność cynamonu była testowana na zwierzętach, a jej rezultatami były krwotoki wewnętrzne, a także problemy z wątrobą (żółtaczka). Jednak nigdy nie zostały zweryfikowane w badaniach klinicznych, a sama kumaryna wydaje się mieć, działanie uspokajające i rozluźniające.

Cynamon, w zależności od gatunku, zawiera od 0,04 do 5% kumaryny, a bezpieczna dla człowieka dawka wynosi 0,1 mg w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Dla kobiety o wadze 60 kg, to 120 g cynamonu, jednak niektóre źródła mówią o maksymalnej dawce 40 g. Wiadomo, że umiar i zdrowy rozsądek jest najlepszym doradcą, dlatego nie radzimy testować górnego limitu, a dodawać do potraw jedynie terapeutyczna dawkę!