Cynamon jest azjatycką przyprawą, która jeszcze nie jest doceniana w Polsce. Jest otrzymywana z kory cynamonowca i występuje w formie lasek oraz startego proszku. Doskonale komponuje się z potrawami z ryżem, jabłkami, bananami, miodem, grzanym winem, kawą parzoną czy czekoladą. Również może używany jako urozmaicenie do jogurtów czy twarogów.

cynamon

Chociaż nadmierne nadmierne ilości cynamonu mogą być toksyczne, ze względu na działanie zawartych z nim związków (kumaryny), która przeciąża wątrobę, to niewielkie ilości mają prozdrowotny wpływ. W medycynie chińskiej jest stosowany w przeziębieniach dzięki właściwościom antyseptycznym. Również może pomagać w problemach trawiennych. Niepotwierdzone źródła donoszą o pozytywnym wpływie na stężenia cholesterolu we krwi. Zimą jest wspaniałym dodatkiem do ciepłych napojów, gdyż ma działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie. Co ciekawe, poprawia pamięć i koncentrację oraz może zapobiegać stanom depresyjnym. Według niektórych, jest również afrodyzjakiem.