cytrynaMoże nie na wszystko, ale na naprawdę wiele schorzeń. Poniżej nieco informacji na temat jej właściwości.

 

Ten owoc, pochodzący z Chin, do Europy przybył już w średniowieczu i szybko zyskał popularność. Obecnie uprawia się go głównie dla celów kulinarnych, choć nie brakuje też osób, które cenią drzewko cytrynowe jako roślinę ozdobną.

 

Chyba wszyscy wiedzą, że sok z cytryny zawiera znaczne ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i przyspiesza powrót do zdrowia podczas choroby. Ponadto kwas, obecny w tym owocu, ma działanie bakteriobójcze. Mieszanka soku z cytryny i letniej wody doskonale sprawdza się jako płukanka podczas problemów z gardłem i migdałkami.

 

Cytryna stymuluje też produkcję żółci, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby, a także reguluje poziom wapnia w organizmie.

 

Wspomniane wcześniej właściwości bakteriobójcze tego owocu czynią też z niego środek do dezynfekcji ran. Przyspiesza gojenie siniaków, obtarć, krzepnięcie krwi. Może być stosowana bezpośrednio na skórę, co jest niezwykle przydatne przy zwalczaniu przebarwień i zaskórników. Cytryna pomaga też dłużej zachować młody wygląd skóry i uniknąć zmarszczek oraz może być stosowana do walki z trądzikiem.

 

Nie każdy wie, że w cytrynie znajduje się sporo potasu, który jest pomocny w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto owoc ten wzmaga elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu stanowi element profilaktyki przeciw pojawieniu się takich schorzeń, jak miażdżyca, czy udar mózgu.

 

O obecności cytryny w menu nie powinny też zapominać kobiety w ciąży, gdyż wspomaga rozwój układu nerwowego, a dodatkowo obecny w niej wapń wzmacnia kości i zęby płodu.

 

Cytryna to też dobry produkt, jeśli staramy się zrzucić nieco kilogramów. Obecne w niej pektyny ograniczają łaknienie i wspomagają pracę układu pokarmowego. Antyoksydacyjne i oczyszczające działanie tych owoców to świetne narzędzie do walki z tkanką tłuszczową.

 

Ponadto cytryna może być stosowana w leczeniu astmy, kamicy nerkowej i reumatyzmu, a także tak odległych geograficznie chorób, jak malaria i cholera.

 

Chyba zgodzicie się już z nami, że warto mieć zawsze pod ręką cytrynę i stosować ją do wielu dań (np. sałatek i ryb), a także jako dodatek do napojów.