czarne pomidoryBrytyjscy naukowcy w swoich szklarniach doświadczalnych wyhodowali nową odmianę pomidorów. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest kolor – czarny. Za sprawą odmiennego wyglądu z pewnością warzywa te szybko zrobią karierę w naszych kuchniach, jednak nie należy ich traktować wyłącznie jako ciekawostki urozmaicającej estetykę talerza, lecz także jako produkt prozdrowotny.

Wyhodowana odmiana nosi nazwę „Indigo Rose” i posiada szereg właściwości korzystnych dla naszych organizmów. Podobnie, jak popularna wersja o czerwonym zabarwieniu zawiera działający przeciwutleniająco likopen, a oprócz niego bogata jest w antocyjany, którym zawdzięcza swój niezwykły kolor, a które są najmocniejszymi antyoksydantami, występującymi w przyrodzie.

Przeprowadzone dotychczas badania dowiodły skuteczności czarnych pomidorów nie tylko w walce z nowotworami, lecz także w stymulacji układu immunologicznego i krwionośnego oraz poprawie sprawności fizycznej i wydolności organizmu. Obecnie trwają prace nad ustaleniem możliwości wykorzystania tych warzyw w kosmetyce, gdyż dzięki dużej dawce przeciwutleniaczy będą z pewnością opóźniać procesy starzenia i zwalczać wolne rodniki.

Na koniec warto wspomnieć, że czarne pomidory zostały otrzymane bez udziału modyfikacji genetycznych, a jedynie z użyciem naturalnych metod krzyżowania roślin. Nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekać, aż brytyjska nowinka dotrze na nasz rodzimy rynek.