Owoce kolcowoju szkarłatnego znane są jako owoce Goji. Z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie, a sami Chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.

owoce goji1

Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważnie u osób po 65. roku życia
Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się. Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku,  polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną.

Jagody goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są od mniej słodkie i bardziej cierpkie. Dodatkowo mają w sobie nutę smaku pomidorowego i ziołowego. Jagody goji można spożywać tak, jak rodzynki lub inne suszone owoce, czyli na surowo. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, tym bardziej, że nie są niskokaloryczne (mają 370 kcal w 100 g).

jagody goji

Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.

Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią.