Zdarzają się takie okazje, kiedy przyjemnie jest coś pochrupać. Można wtedy sięgnąć po marchewkę czy jabłko, ale też przyrządzić wyjątkowe czipsy z brukselki.
Brukselka jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal w 100 g), a jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego. Również dostarcza niewielkie ilości białka. Uważa się, że ma właściwości przeciwnowotworowe, a także przeciwwirusowe i -bakteryjne.
Przepis na czipsy z brukselki
Składniki:
- brukselka 400 g,
- sok z cytryny 1 łyżeczka,
- ocet winny 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- szczypta chilli – jeżeli mają być ostrzejsze.
Przygotowanie:
- Żeby dokładnie umyć brukselki, można najpierw je pokroić, a dopiero później umyć i wysuszyć używając papierowych ręczników. Tak przygotowane liście, należy umieścić w misce.
- W szklance lub małym dzbanuszku przygotować sos z cytryny, octu winnego, oliwy z oliwek i przypraw.
- Dobrze wymieszanym sosem polać liście brukselki. Wszystko wymieszać, żeby marynata równomiernie się rozprowadziła.
- Rozłożyć przyprawione liście brukselki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 4 minuty, sprawdzając, czy brukselka się nie przypala.
Dołącz do nas!