Zdarzają się takie okazje, kiedy przyjemnie jest coś pochrupać. Można wtedy sięgnąć po marchewkę czy jabłko, ale też przyrządzić wyjątkowe czipsy z brukselki.

chipsy-z-brukselki-81247085

Brukselka  jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal w 100 g), a jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego. Również dostarcza niewielkie ilości białka. Uważa się, że ma właściwości przeciwnowotworowe, a także przeciwwirusowe i -bakteryjne.

Przepis na czipsy z brukselki

Składniki:

  • brukselka 400 g,
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,
  • ocet winny 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta chilli – jeżeli mają być ostrzejsze.

Przygotowanie:

  1. Żeby dokładnie umyć brukselki, można najpierw je pokroić, a dopiero później umyć i wysuszyć używając papierowych ręczników. Tak przygotowane liście, należy umieścić w misce.
  2. W szklance lub małym dzbanuszku przygotować sos z cytryny, octu winnego, oliwy z oliwek i przypraw.
  3. Dobrze wymieszanym sosem polać liście brukselki. Wszystko wymieszać, żeby marynata równomiernie się rozprowadziła.
  4. Rozłożyć przyprawione liście brukselki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 4 minuty, sprawdzając, czy brukselka się nie przypala.