1438007p

  • Czosnek wykazuje wysoką skuteczność przeciwbakteryjną, przeciwwirusową, grzybobójczą i przeciw pasożytniczą.
  • Jest najbardziej uniwersalnym naturalnym sposobem na zachowanie zdrowia organizmu.
  • Oprócz działania przeciw drobnoustrojom czosnek pozytywnie wpływa również na różne układy w organizmie – zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje trawienie.
  • Działa też antyoksydacyjnie – zmniejsza ilości wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się komórek ciała.

Uważa się, że substancją odpowiedzialną za skuteczność czosnku jest allicyna, która jest fitoncydem, czyli naturalną substancją wytwarzaną przez rośliny. Posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i niwelujące drobnoustroje. Substancja nie występuje w nienaruszonych ząbkach czosnku, lecz jest efektem reakcji zachodzącej pomiędzy dwoma innymi związkami – alliiną a allinazą – która zachodzi w momencie krojenia lub miażdżenia ząbków. Po uszkodzeniu błon komórkowych miąższu czosnku substancje te są uwalniane, w rezultacie tworząc nową aktywną substancję – allicynę. To również allicyna jest odpowiedzialna za intensywny zapach czosnku.

Czosnek bywa odrzucany właśnie  ze względu na ten swój intensywny zapach. Z tym problemem można sobie poradzić na kilka sposobów:

  • Należy żuć liście mięty, natkę pietruszki  lub ziarna kawy.
  • Pomaga też zjedzenie jabłka, jogurtu, miodu lub wypicie mocnej kawy.
  • Problemowy bywa także  zapach rąk na dłoniach, powstały podczas krojenia, by go zneutralizować  warto wymoczyć dłonie w wodzie z cytryną.

Uwaga! Czosnek spożywany w dużych ilościach może jednak negatywnie wpływać na wątrobę, dlatego nie powinny go nadużywać osoby z problemami wątrobowymi. Ze względu na działanie obniżające ciśnienie krwi nie powinny spożywać nadmiernych ilości czosnku osoby z niedociśnieniem. Uważać również powinny kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródło: http://www.zdrowylink.pl