Czosnek ma właściwości przeciwzapalne. Dlatego w okresie zimowym kiedy wirusy i bakterie szaleją starajmy się go jadać jak najczęściej. Wzmocnimy w ten sposób naszą odporność. My polecamy zupę-krem z czosnku. Idealne danie na mroźne wieczory, które rozgrzeje nas od stóp do głowy.
Składniki:
- 10-15 ząbków czosnku
- cebula
- 4 ziemniaki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy wedle uznania
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i całość zeszkliwamy na oleju w garnku.
- Przekładamy do bulionu cebulę z czosnkiem i dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki.
- Wszystko należy zagotować i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę miksujemy blenderem na krem.
- Doprawiamy do smaku przyprawami i jogurtem.
Przepis zaczerpnięty z http://www.dusiowakuchnia.pl
Dołącz do nas!