garnekZapewne nie jeden raz byliście zapraszani na prezentację garnków i naczyń, które rzekomo mają leczyć z cukrzycy, nowotworów i innych ciężkich chorób (ich wysoka cena jest właśnie tak argumentowana). Nie dawajcie się nabrać – nie ma w tym ani krzty prawdy.

Na prezentacji potencjalny Klient straszony jest przez dobrze przeszkolonego handlowca wystąpieniem nowotworów po gotowaniu w standardowych naczyniach. Dowodzą, że ich produkty uchronią użytkownika przed nadciśnieniem tętniczym, rakiem, miażdżycą bez konieczności zażywania leków, które obciążają żołądek. Rzekomo naczynia te mają specjalne powłoki, które wytwarzają jony pierwiastków o dobroczynnym działaniu. Tymczasem w naczyniach ze zwykłych sklepów można przygotować równie smaczne i zdrowe potrawy. Przebadano nawet dania przygotowywane w tych „pro-zdrowotnych garnkach” i nie stwierdzono żadnych niezwykłych właściwości, o walorach sensorycznych nawet nie wspominając.

Jedyne, na co trzeba uważać, to aby nie gotować w naczyniach, w których aluminium ma bezpośredni kontakt z żywnością, gdyż może ono przenikać do produktów, a wraz z nimi do organizmu, gdzie kumuluje się w sposób trwały, głównie w mózgu.