Wiele się słyszy na temat zbawiennego oddziaływania zdrowotnego, a przede wszystkim, że zalecają je dietetycy. Czy rzeczywiście warto po nie sięgać?

platki-owsiane-74647155

W asortymencie sklepów pojawia się coraz więcej produktów, które mają ułatwić nam życie w szybkim tempie, np. błyskawiczne płatki (chociaż nikt nie wspomina o zawartym w nich cukrze) czy gotowe kanapki lub dania. Jest to rzeczywiście duże ułatwienie, ale oferuje się nam coraz bardziej przetworzone produkty, a wraz z każdą obróbką (przygotowaniem, krojeniem, ogrzewaniem, przechowywaniem) zmniejsza się również wartość odżywcza. Przez te procesy nie tylko zmniejsza się zawartość witamin i składników mineralnych, ale również usuwany jest błonnik pokarmowy. Natomiast płatki owsiane należą do tych produktów spożywczych, które przechodzą minimalną obróbkę, dlatego charakteryzują się wysokimi wartościami odżywczymi.

Podobno płatki owsiane zalicza się do trzeciego z kolei najzdrowszego produktu spożywczego świata! Są one źródłem nie tylko węglowodanów, ale również niewielkiej ilości białka. Duża zawartość błonnika rozpuszczalnego, który nie tylko powoduje stopniowe uwalnianie się węglowodanów do krwi, ale również przyczyniają się do obniżania cholesterolu poprzez wiązanie soli żółciowych. Z tej przyczyny są zalecane nie tylko przez dietetyków, ale też przez kardiologów. Jednak, żeby ten błonnik mógł funkcjonować, to musi namoczyć się, np. w mleku, wodzie czy dłuższy czas w jogurcie naturalnym lub kefirze. Niestety wymagają one dłuższego przygotowania niż błyskawiczne, jednak nasze zdrowie nie jest przystosowane to szybkiego tempa życia, tak samo jak część produktów spożywczych. Płatki owsiane oprócz tych składników zawierają również witaminy z grupy B, a także żelazo i magnez, które pozwalają pracować mózgowi na najwyższych obrotach.