Na siłowniach, klubach fitness i ulicach widać coraz więcej ludzi uprawiających sport, co potwierdza gigantyczna frekwencja na biegach ulicznych. Sklepy oferują coraz szerszy wachlarz produktów, które poprawiają komfort, ułatwiają wykonywanie różnych czynności czy też poprawiają rezultaty. Również pojawiło się wiele produktów spożywczych dedykowanych sportowcom. Czy ich użycie ma uzasadnienie, a jeśli tak, to w jakich sytuacjach? Czy dieta w ogóle ma wpływ na rezultaty sportowe?

jedzenie_po_bieganiu_1

Wiadomo jest, że uprawianie sportu po obfitym posiłku nie jest ani przyjemne, ani nie przynosi szczególnych rezultatów. Natomiast dobrana dieta może nie tylko poprawić odczucia, ale również wpłynąć na rezultaty sportowe. Posiłek, zawierający złożone węglowodany oraz białko, spożyty na 3 – 4 godziny przed ćwiczeniami może zapewnić odpowiednie stężenie glukozy we krwi podczas treningu, co bezpośrednio przekłada się na zdolność do ćwiczeń przez dłuższy czas. Niekiedy dobrze, jest zjeść jeszcze na około jedną godzinę wcześniej, jeżeli wcześniejsze jedzenie miało wyższy indeks glikemiczny. Napoje izotoniczne są idealne jeżeli trening trwa dłużej niż godzinę, a osoba trenująca się nie odchudza. Natomiast w pierwszej godzinie po treningu dobrze jest zjeść posiłek węglowodanowy z odpowiednią ilością białka, który pozwoli odbudować rezerwy glikogenu oraz odbudować włókna mięśniowe.

Jest wiele wskazówek dietetycznych, które zależą od rodzaju treningu, długości jego trwania, dyscypliny czy sportowca, znajdujące uzasadnienie nie tylko w badaniach naukowych,ale również w sporcie wyczynowym.  Wszystkie te i kolejne posiłki mogą zapewnić większą energię do ćwiczeń i polepszyć komfort ich wykonywania, a też przekłada się na osiągane rezultaty.