Panna Cotta light z musem malinowym

Składniki:

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 3  łyżki miodu
  • 2  łyżeczki żelatyny
  • 150g malin lub truskawek na mus

Sposób przygotowania:

  1. W kubku rozpuszczamy żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy.
  2. W garnku rozpuszczamy miód. Gdy będzie już mocno podgrzany dodajemy do niego rozpuszczonej żelatyny i energicznie mieszamy. Odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  3. Następnie mieszamy wszystko z jogurtem.
  4. Przygotowujemy foremki do panny cotty i przekładamy masę do kubeczków/filiżanek/foremek. Wstawiamy do lodówki na parę godzin (4-5 h).
  5. W międzyczasie przygotowujemy mus malinowy. Maliny gotujemy przez chwilę w garnku i blendujemy.
  6. Po upływie paru godzin wyjmujemy filiżanki z lodówki i wyciągamy z nich panna cottę (najlepiej umieścić je wówczas w miseczce z gorącą wodą, która spowoduje, że deser lepiej wyjdzie z foremek).
  7. Całość polewamy musem.

Kopia DSC06302