Panna Cotta light z musem malinowym
Składniki:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
- 150g malin lub truskawek na mus
Sposób przygotowania:
- W kubku rozpuszczamy żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy.
- W garnku rozpuszczamy miód. Gdy będzie już mocno podgrzany dodajemy do niego rozpuszczonej żelatyny i energicznie mieszamy. Odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Następnie mieszamy wszystko z jogurtem.
- Przygotowujemy foremki do panny cotty i przekładamy masę do kubeczków/filiżanek/foremek. Wstawiamy do lodówki na parę godzin (4-5 h).
- W międzyczasie przygotowujemy mus malinowy. Maliny gotujemy przez chwilę w garnku i blendujemy.
- Po upływie paru godzin wyjmujemy filiżanki z lodówki i wyciągamy z nich panna cottę (najlepiej umieścić je wówczas w miseczce z gorącą wodą, która spowoduje, że deser lepiej wyjdzie z foremek).
- Całość polewamy musem.
Dołącz do nas!