DIETA 2500 KALORII

Dieta przeznaczona dla osób bardziej aktywnych fizycznie, chcących mieć pewność, że dostarczają swojemu organizmowi wszystkiego, co jest mu niezbędne do funkcjonowania.

Oprócz odpowiedniej ilości podstawowych składników odżywczych, jest tu więcej białka dla budowy masy mięśniowej oraz witamin i składników mineralnych, niezbędnych przy wysiłku fizycznym.

Pełnowartościowego białka zwierzęcego dostarczają ryby, chude mięso i jaja, węglowodanów złożonych produkty zbożowe z pełnego ziarna, witamin i minerałów warzywa i owoce. Dieta dba również o utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie.

Przykładowe menu

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Odtłuszczone kabanosy wieprzowe podane ze świeżym pomidorem i pieczywem pełnoziarnistym
II Śniadanie: Naturalny jogurt z całymi wiśniami i płatkami migdałowymi
Obiad: Gulasz wołowo-warzywny podany z kaszą pęczak i surówką szwedzką
Podwieczorek: Kolorowa sałatka owocowa z prażonymi płatkami owsianymi
Kolacja: Sałatka brokułowo – kalafiorowa

WTOREK
Śniadanie: Plasterki jajka na twardo, liście młodego szpinaku i sos szczypiorkowy podane
z chudą szynką i chrupki pieczywem
II Śniadanie: Koktajl brzozowo – pietruszkowy z avocado
Obiad: Makaron ryżowy z wieprzowiną, warzywami i sosem tajskim
Podwieczorek: Mus jabłkowo – bananowy z mixem suszonych owoców
Kolacja: Sałatka fantazyjna z grzankami

ŚRODA
Śniadanie: Roladki z żółtego sera z pastą pomidorowo – bakłażanową i warzywami konserwowymi podane z pieczywem razowym
II Śniadanie: Serek wiejski a’la chłodnik
Obiad: Klopsiki wieprzowe z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty
Podwieczorek: Chlebek razowy (wypiek własny), na zakwasie, z odrobiną prawdziwego masła i świeżych warzyw
Kolacja: Warzywa duszone w pomidorach

CZWARTEK
Śniadanie: Kanapeczki razowe z pastą tuńczykową i rzodkiewkami
II Śniadanie: Aksamitny jogurt brzoskwiniowy z musli
Obiad: Kawałeczki pieczonego indyka z kremowym sosem pieczarkowym, makaronem razowym i surówką z selera
Podwieczorek: Soczyste pomarańcze z żurawiną, pieczone pestki dyni i słonecznika
Kolacja: Pełnoziarniste placuszki szpinakowe z sosem jogurtowym

PIĄTEK
Śniadanie: Odtłuszczone parówki z szynki, sałatka z ogórków konserwowych, pieczywo żytnie
II Śniadanie: Truskawkowy serek homogenizowany z dodatkiem crunchy
Obiad: Pieczony filet z dorsza z dodatkiem sosu porowego podany z pieczonym ziemniakiem, kalafiorem i surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: Cząstki melona i kiwi
Kolacja: Nitki sera z sosem koktajlowym i świeżymi warzywami z grzankami czosnkowymi

SOBOTA
Śniadanie: Kruche babeczki z kremowym serkiem i warzywami
II Śniadanie: Gęsty jogurt mocnoowocowy z otrębami owsianymi
Obiad: Pieczony indyk polany sosem z kalarepy podany z ryżem basmatti i surówką wiosenną
Podwieczorek: Mix owoców południowych
Kolacja: Pełnoziarniste kluseczki szpinakowe z odrobiną masełka klarowanego

NIEDZIELA
Śniadanie: Szynka wieprzowa podana z ogórkiem zielonym i pieczywem pełnoziarnistym
II Śniadanie: Jogurt z czerwonych pomarańczy z płatkami jęczmiennymi
Obiad: Potrawka z kurczaka, warzyw i makaronu pełnoziarnistego z fasolką szparagową
Podwieczorek: Dietetyczna babeczka czekoladowa
Kolacja: Świeże warzywa z pary podane z ryżem curry