Ostatnio media dużo uwagi poświęcają diecie 3D Chilli, opracowanej przez panią dietetyk z USA. Ogłoszono już ją kolejną dietą „cud”, zajmuje 1 pozycję w rankingach diet, a rzesze zachwyconych użytkowniczek publikują foto – relacje ze swoich przemian.

290774_469398443078351_274019733_o

Cóż nowego wnosi ta dieta? Otóż nic. Oparta jest ona na wykorzystaniu przypraw do odchudzania „trójwymiarowego”, czyli takiego, w którym chudnie się już podczas jedzenia. Od dawna wiadomo, że ostre przyprawy (m.in. kardamon, chilli, imbir, pieprz) mają dobroczynny wpływ na metabolizm, a to za sprawą obecnej w nich kapsaicyny. Substancja ta powoduje zahamowanie budowania tkanki tłuszczowej oraz przyspieszenie jej spalania (na skutek spożycia ostro przyprawionej żywności mózg „nakazuje” wyrzut adrenaliny, co skutkuje przyspieszeniem akcji serca, a to prowadzi do spalania kalorii). Ponadto ostre przyprawy stanowią źródło antyoksydantów, witamin (A i C) oraz minerałów (wapń i potas), mogą więc być wykorzystywane jako element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Wniosek: nie trzeba kupować gotowej diety – wystarczy zacząć swoje posiłki urozmaicać, wykorzystując ww przyprawy. Autorka diety 3D Chilli twierdzi, że sukces zawdzięcza odpowiednim proporcjom ostrych przypraw w diecie, więc zakup przygotowanego przez nią menu staje się niezbędny. Naszym zdaniem jest to zwykły chwyt reklamowy.

Teraz przyjrzyjmy się rezultatom. Użytkownicy chwalą efekty – podobno można schudnąć nawet 8kg w 4 tygodnie. Przypominamy, że każdy organizm jest inny, a wiec dieta powinna być dobrana indywidualnie. Oczywiście jest możliwe, że stosując tę samą dietę, wiele osób osiągnie podobne wyniki, ale szczegółowych badań nikt już nie wykonuje, więc faktycznego wpływu na organizm nie można zaobserwować. Ponadto zdrowe dla organizmu jest odchudzanie w tempie 05,-1kg ubytku masy ciała tygodniowo, co w skali miesiąca daje wynik maksymalnie 4kg mniej na wadze. Należy się zastanowić, czy wspomniane 8kg, uzyskiwane podczas stosowania diety 3D Chilli, nie powoduje zbyt dużego spustoszenia w organizmie. Należy również zwrócić uwagę, że dieta oparta na ostrych przyprawach może być niebezpieczna dla osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, a również u zdrowych ludzi może wywołać niestrawność, zgagę itp.

Na koniec pragniemy przypomnieć, że inne diety „cud”, jak np. Atkinsa, Dukana, czy Cambridge również początkowo święciły triumfy, a dopiero po jakimś czasie okazało się, jak niebezpieczne jest ich stosowanie i jakie mogą pojawić się długofalowe efekty, przez nie wywoływane.