DIETA DLA CUKRZYKA

Dieta dla cukrzyka jest dedykowana nie tylko osobom chorym na cukrzycę, ale również osobom ze stanem przedcukrzycowym czy z dużymi wahania cukru we krwi. W tych przypadłościach odpowiednio skomponowany jadłospis stanowi podstawowy element leczenia. Dieta dla cukrzyka dostarcza organizmowi energii i wszystkich składników odżywczych, a jej terapeutyczne działanie wynika z optymalnej i jakości węglowodanów. Wykluczone są cukry proste, a posiłki mają niski i średni indeks glikemiczny. Oferujemy dietę dla cukrzyka o wartości energetycznej 1500 kcal, natomiast inne kaloryczności są ustalane indywidualnie.

DIETA ANTI-AGING 1200 KCAL

Pełnowartościowa dieta odchudzająca, nastawiona na stymulację tempa przemiany materii oraz wzmacnianie i regenerację tkanek organizmu. Nie jest tak restrykcyjna, jak dieta kaloryczna 1000 kcal, jednak również pozwala szybko tracić nadprogramowe kilogramy. W tej wersji energetycznej nie powinna być łączona z intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Dieta anti-aging jest bogata w antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia, poprawia odporność organizmu oraz pomaga uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi. Zawiera maksymalne ilości składników odżywczych przy niskiej kaloryczności.

Menu w znacznej mierze oparte jest na rybach, orzechach, nasionach, warzywach i owocach. Białka dostarczają chude produkty mleczne i mięso, głównie drobiowe.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Koktajl melonowo bananowy
II śniadanie: Kanapka z jajkiem, rukolą i suszonymi pomidorami
Obiad: Indyk w salsie ananasowej z brązowym ryżem
Podwieczorek: Deser morelowo daktylowy
Kolacja: Sałatka z rostbefem

WTOREK
I śniadanie: Koktajl twarogowy z musem jagodowym
II śniadanie : Tortilla sycylijska
Obiad : Miruna z grillowaną cukinią i bakłażanem
Podwieczorek : Jogurt z malinami
Kolacja : Sałatka szpinakowa z ananasem i kurczakiem w sosie tabasco

ŚRODA
I śniadanie: Jogurt wiśniowy ze słonecznikiem
II śniadanie : Kanapka z pastą z soczewicy
Obiad : Kurczak na burakach z kuskusem
Podwieczorek : Deser żurawinowy
Kolacja : Tofu z warzywami

CZWARTEK
I śniadanie: Labirynt z musem malinowym
II śniadanie : Omlet z fasolką szparagową
Obiad : Cielęcina z ziołowym dipem i makaronem razowym
Podwieczorek : Kisiel z owoców leśnych
Kolacja : Grillowane warzywa z kurczakiem

PIĄTEK
I śniadanie: Koktajl naturalny z owocami
II śniadanie : Tortilla nicejska
Obiad : Dorsz w papryce z kaszą gryczaną
Podwieczorek : Deser z musem porzeczkowym
Kolacja : Sałatka z ciecierzycą i brokułami po marokańsku

SOBOTA
I śniadanie: Pomarańczowy koktajl z otrębami
II śniadanie : Kanapka z twarożkiem i kiełkami
Obiad : Makaron pełnoziarnisty z indykiem w sosie imbirowym
Podwieczorek : Sałatka owocowa
Kolacja : Sałatka z awokado

NIEDZIELA
I śniadanie: Koktajl jagodowy
II śniadanie : Omlet ze szpinakiem i brokułami
Obiad : Grillowane ziemniaki z kurczakiem w sosie żurawinowym
Podwieczorek : Kisiel malinowy z migdałami
Kolacja : Sałatka grecka

DIETA ANTI-AGING 1600 KCAL

Podobnie, jak wersja 1200 kcal, pozwala dość szybko i zdecydowanie bezpiecznie tracić zbędne kilogramy. Nadaje się do dłuższego stosowania, może być łączona z umiarkowaną aktywnością fizyczną.

Dieta ta pozwala przyspieszyć metabolizm, wzmocnić struktury wewnętrzne organizmu. Dzięki bogactwu antyoksydantów przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia tkanek, poprawia stan skóry. Polecana jest osobom, pragnącym uchronić się przed chorobami układu krążenia i nerwowego, cukrzycą typu II, czy nowotworami. Zawiera maksymalne ilości składników odżywczych przy umiarkowanej kaloryczności.

W menu dominują ryby, orzechy, nasiona (np. dyni, słonecznika), warzywa i owoce (szczególnie te, zawierające znaczne ilości antyoksydantów).

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Jogurt z jabłkiem, gruszką i ziarnami zbóż
II śniadanie: Omlet z kaparami podany z przekąskami warzywnymi
Obiad: Kurczak po chińsku z ryżem brązowym i warzywami
Podwieczorek: Sałatka arbuzowa
Kolacja: Sałatka z łososiem, kiełkami i makaronem sojowym

WTOREK
I śniadanie: Jogurt z figami, śliwkami i ziarnami zbóż
II śniadanie : Kanapka z pastą jajeczną podana z przekąskami warzywnymi
Obiad : Wołowina po burgundzku z duszoną cykorią i pieczonymi ziemniakami
Podwieczorek : Twarożek z daktylami, musem truskawkowym i migdałami
Kolacja : Sałatka z indykiem, burakami, orzechami i kuskusem

ŚRODA
I śniadanie: Serek z wanilią, musem truskawkowym i ziarnami zbóż
II śniadanie : Omlet z suszonymi pomidorami podany z przekąskami warzywnymi

Obiad : Filet z miruny z pieczonymi ziemniakami i brokułem
Podwieczorek : Sałatka z gruszki i kiwi z musem porzeczkowymi i sezamem
Kolacja : Sałatka z kurczakiem curry, ananasem i ryżem brązowym

CZWARTEK
I śniadanie: Koktajl bananowo – truskawkowy
II śniadanie : Naleśniki orkiszowe z jabłkiem
Obiad : Indyk pieczony z warzywami i kaszą jęczmienną
Podwieczorek : Sałatka melonowa
Kolacja : Sałatka orientalna z miruną

PIĄTEK
I śniadanie: Pomarańczowy koktajl z bananem i otrębami
II śniadanie : Kanapka caprese z mozzarellą, pomidorami i bazylią
Obiad : Medaliony drobiowe z chilli i kolendrą podane z makaronem pełnoziarnistym
Podwieczorek : Sałatka owocowa z kiwi, grejpfrutem i ananasem
Kolacja : Sałatka hawajska z kurczakiem

SOBOTA
I śniadanie: Koktajl z płatkami owsianymi i musem malinowym
II śniadanie : Omlet z warzywami
Obiad : Indyk w sosie imbirowym podany z makaronem sojowym i duszonymi warzywami
Podwieczorek : Ciastka zbożowe z jogurtem i musem truskawkowym
Kolacja : Sałatka z grillowanymi warzywami i kaszą gryczaną

NIEDZIELA
I śniadanie: Jogurt z malinami i ziarnami zbóż
II śniadanie : Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i serem feta podane z przekąskami warzywnymi
Obiad : Morszczuk pieczony w ziołach podany z kaszą pęczak i ratatouille
Podwieczorek : Sałatka z bananem i grejpfrutem z musem malinowym i migdałami
Kolacja : Sałatka cezara z kurczakiem i grzankami razowymi

DIETA ANTI-AGING 2000 KCAL

Przeznaczona dla osób po przebytej kuracji odchudzającej jako wdrożenie prawidłowego modelu odżywiania oraz dla wszystkich, którzy chcą czuć się piękni, szczupli i młodzi, wyglądać promiennie i przy tym nie myśleć o gotowaniu i zakupach.

Tak, jak jej mniej kaloryczne odpowiedniki, pozwala przyspieszyć metabolizm i wzmocnić struktury wewnętrzne organizmu. Dostarcza wszystkich niezbędnych makro- i mikroskładników, a także znacznych ilości przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka, a to za sprawą obecności w menu orzechów, nasion, warzyw, owoców i ryb.

Zalecana w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Jogurt z wiśniami i ziarnami zbóż
II śniadanie: Kanapka jajkiem i suszonymi pomidorami podana z przekąskami warzywnymi
Obiad: Filet z kurczaka na carpaccio z buraków podany z kuskusem
Podwieczorek: Sałatka z grillowanym ananasem, z gruszką i żurawiną
Kolacja: Sałatka z kozim serem i cykorią z makaronem razowym

WTOREK
I śniadanie: Serek waniliowy z musem truskawkowym
II śniadanie : Fritatta pomidorowo – paprykowa
Obiad : Dorsz z pesto z podany z makaronem razowym i szpinakiem
Podwieczorek : Sałatka ananasowo – bananowa z orzechami
Kolacja : Sałatka grecka z grzankami razowymi

ŚRODA
I śniadanie: Jogurt pomarańczowo – bananowy
II śniadanie : Kanapka z pastą z twarożku i pieczoną papryką

Obiad : Grillowany kurczak w marynacie teriyaki podany z fasolką i kaszą jaglaną
Podwieczorek : Deser truskawkowy z migdałami
Kolacja : Sałatka sycylijska z kurczakiem i grzankami

CZWARTEK
I śniadanie: Twarożek z musem jabłkowym i ziarnami zbóż
II śniadanie : Kanapka z pastą z tuńczyka podana z przekąskami warzywnymi
Obiad : Halibut pieczony w papryce podany z kaszą gryczaną i brokułem
Podwieczorek : Sałatka z melonem i jabłkami z musem porzeczkowym z migdałami
Kolacja : Sałatka z ciecierzycą i papryką po marokańsku

PIĄTEK
I śniadanie: Jogurt ze śliwkami i migdałami
II śniadanie : Omlet z cukinią i pestkami dyni podany z przekąskami warzywnymi
Obiad : Kurczak po chińsku z ryżem brązowym i warzywami
Podwieczorek : Sałatka z ananasem, brzoskwinią, bananem i konfiturą żurawinową
Kolacja : Sałatka z grillowanymi warzywami i kozim serem

SOBOTA
I śniadanie: Twarożek mango z wiórkami kokosowymi
II śniadanie : Kanapka z pieczonym schabem i hummusem podana z przekąskami warzywnymi
Obiad : Kurczak w sosie bazyliowym podany ze szpinakiem i kuskusem
Podwieczorek : Mus gruszkowy z orzechami
Kolacja : Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą i indykiem

NIEDZIELA
I śniadanie: Jogurt z kiwi i bananem
II śniadanie : Fritatta z twarogiem i oliwkami
Obiad : Cielęcina po francusku z kaszą jaglaną i duszonymi warzywami
Podwieczorek : Jabłka z jogurtem naturalnym i musem porzeczkowym
Kolacja : Sałatka orientalna z indykiem

DIETA ANTI-AGING 2500 KCAL

Wersja diety anti – aging dedykowana kobietom regularnie odwiedzającym siłownię oraz mężczyznom, trenującym umiarkowanie. Może być także polecana chorym na nowotwory lub po zabiegach operacyjnych jako element procesu rekonwalescencji.

Zawarte w niej znaczne ilości antyoksydantów pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami, dzięki czemu organizm nie doświadcza stresu oksydacyjnego, a także opóźnieniu ulegają procesy starzenia tkanek.
Zawiera więcej białka dla budowy masy mięśniowej, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla poprawy odporności i lepszego funkcjonowania układu nerwowego oraz witamin i minerałów, niezbędnych osobom uprawiającym sport.

Menu zakłada znaczną podaż ryb, chudego mięsa (głównie drobiowego), owoców, warzyw, przetworów mlecznych, orzechów i nasion roślin oleistych.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Jogurt wiśniowy ze słonecznikiem
II śniadanie: Kanapki z wędzoną makrelą podane z przekąskami warzywnymi
Obiad: Indyk w ananasowej salsie podany z brązowym ryżem i papryką
Podwieczorek: Deser owocowy z musem jagodowym
Kolacja: Sałatka śródziemnomorska z halibutem i grzankami

WTOREK
I śniadanie: Jogurt z truskawkami i ziarnami zbóż
II śniadanie : Omlet ze szpinakiem i sałatką z pomidorów
Obiad : Filet z dorsza w pomidorach z tymiankiem ziemniakami i brokułami
Podwieczorek : Sałatka z pomarańczy i grejpfruta z migdałami i miodem
Kolacja : Sałatka z cukinią, jajkiem na twardo i rostbefem

ŚRODA
I śniadanie: Jogurt z musem truskawkowym i płatkami owsianymi
II śniadanie : Wrap z indykiem i duszonymi warzywami

Obiad : Makaron razowy z cielęciną mieloną, sosem pomidorowym z cukinią i kukurydzą
Podwieczorek : Galaretka agrestowa z owocami
Kolacja : Pożywna zupa jarzynowa

CZWARTEK
I śniadanie: Jogurt z serkiem, żurawiną i pestkami dyni
II śniadanie : Kanapki z chleba razowego z rostbefem, rukolą i suszonymi pomidorami
Obiad : Kurczak na salsie mango z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi
Podwieczorek : Jogurt gruszkowy z musem jabłkowym i orzechami
Kolacja : Sałatka z serem pleśniowym, orzeszkami pinii i kurczakiem

PIĄTEK
I śniadanie: Koktajl truskawkowy z płatkami lnianymi
II śniadanie : Omlet z cukinią
Obiad : Naleśniki gryczane z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Podwieczorek : Deser z owocami leśnymi
Kolacja : Sałatka z grillowanymi warzywami i serem feta w zalewie ziołowej

SOBOTA
I śniadanie: Jogurt naturalny z musem malinowym
II śniadanie : Kanapki z wędzonym łososiem i pastą oliwkową
Obiad : Danie chińskie z tofu, warzywami i makaronem sojowym
Podwieczorek : Owoce południowe w płatkach gorzkiej czekolady z posypką z prażonych orzechów
Kolacja : Kozi ser zapiekany w cieście filo podany na sałatce z mango i sosem tropikalnym

NIEDZIELA
I śniadanie: Koktajl jabłkowo – cynamonowy
II śniadanie : Omlet z bazylią i suszonymi pomidorami
Obiad : Eskalopki drobiowe w sosie pomarańczowym podane z pieczonymi ziemniakami i sałatą
Podwieczorek : Dietetyczny serniczek na zimno z owocami i galaretką
Kolacja : Sałatka meksykańska z kurczakiem, tabasco i grzankami

DIETA ANTI-AGING 3000 KCAL

Podwyższona kaloryczność w połączeniu z bogactwem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i łatwo przyswajalnego białka to idealna propozycja dla osób, uprawiających sporty wyczynowe, np. przygotowujących się do maratonu, triatlonu, czy intensywnie ćwiczących na siłowni.

Stosowanie tej diety wpływa na ładny wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiega spadkom odporności, opóźnia procesy starzenia, pomaga usuwać toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, a przy tym budować masę mięśniową, bez obciążania układu kostnego, nerwowego i krążenia.

W menu znajdują się produkty zbożowe z pełnego przemiału, dużo warzyw i owoców, orzechy, nasiona, chude mięso i przetwory mleczne własnej produkcji.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Jogurt naturalny z figami
II śniadanie: Kanapki z pieczywem graham z pastą pieczarkową i sałatką z kiszonych ogórków
Obiad: Wołowina duszona z jabłkami i cebulą podana z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty czerwonej
Podwieczorek: Deser z suszonymi daktylami
Kolacja: Sałatka z roszponki z indykiem i grillowanym ananasem podana z grzankami

WTOREK
I śniadanie: Jogurt naturalny z pomarańczą i prażonymi płatkami owsianymi
II śniadanie : Kanapki razowe z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem
Obiad : Dorsz zapiekany w warzywach w sosie pomidorowym podany z ryżem i sałatką z cukinii
Podwieczorek : Jabłko pieczone z cynamonem, nadziewane serkiem waniliowym
Kolacja : Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem podana z grzankami razowymi

ŚRODA
I śniadanie: Twarożek z jabłkiem, miodem i orzechami
II śniadanie : Wrap z kurczakiem i warzywami „po włosku”

Obiad : Zapiekanka makaronowa z łososiem, cukinią i zielonym groszkiem
Podwieczorek : Sałatka owocowa z migdałami i miodem
Kolacja : Sałatka z ryżem i tuńczykiem

CZWARTEK
I śniadanie: Koktajl cytrusowy z orzechami
II śniadanie : Naleśniki gryczane z pieczarkowym farszem
Obiad : Miruna zapiekana z ziemniakami i rogout z dyni
Podwieczorek : Deser z twarożkiem i rodzynkami
Kolacja : Sałatka z tofu z suszonymi pomidorami

PIĄTEK
I śniadanie: Owsianka z jabłkami
II śniadanie : Bliny gryczane z wędzonym łososiem, jogurtem i oliwkami

Obiad : Filet z indyka zapiekany z porami podany z puree z ciecierzycy i brukselką
Podwieczorek : Naleśniki sojowo-gryczane z wiśniami i orzechami
Kolacja : Sałatka z tuńczykiem i makaronem

SOBOTA
I śniadanie: Koktajl malinowy, świeże owoce
II śniadanie : Tortilla z tuńczykiem i warzywami
Obiad : Makaronowa zapiekanka z mieloną cielęciną i warzywami
Podwieczorek : Pieczona gruszka z konfiturą z czarnej porzeczki
Kolacja : Tabbouleh z grillowanym kurczakiem

NIEDZIELA
I śniadanie: Jogurt z truskawkami i musem truskawkowym z płatkami i orzechami
II śniadanie : Kanapki z pieczywa razowego z pastą z makreli i papryką
Obiad : Filet z indyka na szpinaku podany z kaszą kuskus i grillowanymi warzywami
Podwieczorek : Koktajl pomarańczowy
Kolacja : Awokado z pastą czosnkową