DIETA BEZGLUTENOWA

Dieta ta jest polecana osobom nadwrażliwym na gluten, uczulonym na pszenicę, chorym cierpiącym na stwardnienie rozsiane, autyzm, czy ADHD. Zdecydowanie odradza się stosowanie jej osobom zdrowym.

Produkty, których nie ma w diecie bezglutenowej: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, owies (ten ze względu na często występujące zanieczyszczenie glutenem), przetwory ze zbóż glutenowych (kasze, mąki, makarony, słodycze, przekąski, piwo itp.).

Produkty zalecane w diecie bezglutenowej: kukurydza, ryż, amarantus, proso, sorgo, gryka, komosa, nasiona roślin strączkowych, rośliny skrobiowe, banany, mączka chleba świętojańskiego, warzywa, zioła, orzechy, mięso, jaja i ryby.

W Dietety.com dieta bezglutenowa wpisuje się w nurt anti-aging i wzorowana jest na również dostępnej w naszej ofercie diecie anti-aging, przy czym wykluczenie glutenu jest tu całkowite. Naszym Klientom proponujemy więc dietę pozbawioną uczulającego Ich białka, a bogatą w przeciwutleniacze i związki biologicznie czynne, takie jak np. witaminy E i C, beta-karoten, flawonoidy, fitosterole, kwas hialuronowy, koenzym Q10, czy selen. Dieta ta nie tylko ulży więc w chorobie, ale także pomoże przyspieszyć przemianę materii, chronić się przed wolnymi rodnikami oraz dłużej zachować młodość, promienny wygląd i dobre samopoczucie.


DIETA BEZGLUTENOWA 1200 KCAL

Dieta bezglutenowa 1200 kcal to propozycja dla tych chorych na celiakię, którzy dodatkowo borykają się ze znaczną nadwagą i nie mają warunków do uprawiania aktywności fizycznej. Stosowanie diety pozwala na szybką i bezpieczną utratę zbędnych kilogramów przy zachowaniu restrykcji związanych z wykluczeniem glutenu. Dieta jest pełnowartościowa, a posiłki smaczne i różnorodne, jednak ze względu na dość niską kaloryczność nie powinna być stosowana przez bardzo długi czas.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Koktajl melonowo – bananowy
II śniadanie: Kanapka z pieczywa bezglutenowego z jajkiem, rukolą i suszonymi pomidorami
Obiad: Indyk w salsie ananasowej z brązowym ryżem
Podwieczorek: Deser morelowo – daktylowy
Kolacja: Sałatka z rostbefem

WTOREK
I śniadanie: Koktajl twarogowy z musem jagodowym
II śniadanie : Bezglutenowa tortilla po sycylijsku
Obiad : Miruna z grillowaną cukinią i bakłażanem
Podwieczorek : Jogurt z malinami
Kolacja : Sałatka szpinakowa z ananasem i kurczakiem w sosie tabasco

ŚRODA
I śniadanie: Jogurt wiśniowy ze słonecznikiem
II śniadanie : Kanapka z pieczywa bezglutenowego z pastą z soczewicy
Obiad : Kurczak na burakach podany z hummusem
Podwieczorek : Deser żurawinowy
Kolacja : Tofu z warzywami

CZWARTEK
I śniadanie: Labirynt z musem malinowym
II śniadanie : Omlet z fasolką szparagową
Obiad : Cielęcina z ziołowym dipem i makaronem bezglutenowym
Podwieczorek : Kisiel z owoców leśnych
Kolacja : Grillowane warzywa z kurczakiem

PIĄTEK
I śniadanie: Koktajl naturalny z owocami
II śniadanie : Fritatta z pomidorami
Obiad : Dorsz w papryce podany z ryżem i sałatką z marchwi
Podwieczorek : Deser z musem porzeczkowym
Kolacja : Sałatka z ciecierzycą i brokułami po marokańsku

SOBOTA
I śniadanie: Jogurt z żurawiną i truskawkami
II śniadanie : Kanapka z pieczywa bezglutenowego z twarożkiem i kiełkami rzodkwi
Obiad : Makaron bezglutenowy z indykiem w sosie imbirowym
Podwieczorek : Sałatka owocowa
Kolacja : Sałatka z awokado

NIEDZIELA
I śniadanie: Koktajl jagodowy
II śniadanie : Papryka faszerowana sałatką filadelfijską
Obiad : Grillowane ziemniaki z kurczakiem w sosie żurawinowym
Podwieczorek : Kisiel malinowy z migdałami
Kolacja : Sałatka grecka

DIETA BEZGLUTENOWA 1600 KCAL

Wersja diety bezglutenowej 1600 kcal, podobnie jak jej mniej kaloryczny odpowiednik, pozwala schudnąć w sposób szybki i bezpieczny, przy czym jest mniej restrykcyjna, więc można ją stosować przez dłuższy czas i połączyć z umiarkowaną aktywnością fizyczną. Może być również zalecana jako normalna dieta przez kobietom o prawidłowej masie ciała i znikomej aktywności fizycznej. Menu jest zróżnicowane, co zapewnia odpowiednią podaż niezbędnych składników odżywczych. Wykorzystywane są produkty naturalnie bezglutenowe lub technologicznie pozbawione glutenu.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Jogurt wiśniowy z suszoną śliwką
II śniadanie: Kanapka z jajkiem i suszonymi pomidorami
Obiad: Pieczony filet z kurczaka podany z carpaccio z buraków
Podwieczorek: Sałatka z bananem i gruszką z wiórkami kokosowymi
Kolacja: Sałatka z kozim serem

WTOREK
I śniadanie: Jogurt z malinami
II śniadanie : Naleśniki z mąki bezglutenowej z serem feta i szpinakiem
Obiad : Morszczuk pieczony w ziołach podany z kaszą gryczaną i marchwią gotowaną
Podwieczorek : Pianka cappuccino
Kolacja : Sałatka cesarska z kurczakiem podana z grzankami bezglutenowymi

ŚRODA
I śniadanie: Sałatka owocowa podana z jogurtem naturalnym
II śniadanie : Omlet z fasolką
Obiad : Ragout jagnięce podane z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem
Podwieczorek : Deser twarogowy z malinami
Kolacja : Orientalna sałatka z kurczakiem

CZWARTEK
I śniadanie: Kanapka z pieczywa bezglutenowego z pastą z tuńczyka i świeżą papryką
II śniadanie : Twarożek z musem jabłkowym
Obiad : Sola na szpinaku podana z brokułami z pary
Podwieczorek : Sałatka z melonem i jabłkami
Kolacja : Sałatka z ciecierzycą i papryką

PIĄTEK
I śniadanie: Jogurt z musem truskawkowym
II śniadanie : Wafle ryżowe z wędzonym łososiem i ogórkiem zielonym
Obiad : Indyk w salsie ananasowej podany z brązowym ryżem i surówką z wielu warzyw
Podwieczorek : Deser jabłkowy z morelą
Kolacja : Sałatka nicejska

SOBOTA
I śniadanie: Racuchy z mąki gryczanej z serem i musem jagodowym
II śniadanie : Koktajl z malinami
Obiad : Pierś z kurczaka w ziołowym sosie podana z ryżem białym i dzikim i brukselką
Podwieczorek : Deser gruszkowy
Kolacja : Sałatka z tofu

NIEDZIELA
I śniadanie: Łódeczki z cykorii z sałatką jajeczną i chlebem bezglutenowym
II śniadanie : Bezglutenowe naleśniki z pastą z czerwonej fasoli
Obiad : Filet z indyka w sosie pomarańczowym podany z ryżem pełnoziarnistym i sałatką szwedzką
Podwieczorek : Mix owoców południowych z orzechami
Kolacja : Sałatka z halibutem

DIETA BEZGLUTENOWA 2000 KCAL

Kaloryczność 2000 kcal to propozycja dla tych chorych na celiakię lub uczulonych na gluten, którzy prowadzą umiarkowanie aktywny tryb życia i nie są zainteresowani odchudzaniem. Dieta ta może być również stosowana jako zakończenie diety 1600 kcal i wdrożenie do normalnego modelu odżywania. W przypadku mężczyzn uprawiających sport w sposób aktywny może prowadzić do redukcji masy ciała. W diecie zapewniona jest odpowiednia zawartość wszystkich składników odżywczych, a gluten wyeliminowany.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Placuszki z mąki gryczanej z musem truskawkowym i jogurtem
II śniadanie: Koktajl z pomarańczy
Obiad: Potrawka z kurczaka podana z brązowym ryżem i surówką z marchwi z porem
Podwieczorek: Deser mleczno – ryżowy
Kolacja: Ziemniaki z sosem tzatziki

WTOREK
I śniadanie: Jogurt z morelami i orzechami
II śniadanie : Bezglutenowe kanapeczki z hummusem i szynką
Obiad : Pieczony łosoś podany z pieczonymi ziemniakami i brokułami
Podwieczorek : Zupa krem z pieczonych pomidorów
Kolacja : Sałatka z kurczakiem i camembertem

ŚRODA
I śniadanie: Jogurt z serkiem i musem jabłkowym
II śniadanie : Koktajl bananowy z migdałami
Obiad : Makaron bezglutenowy z sosem bolońskim
Podwieczorek : Śliwki nadziewane serkiem truskawkowym
Kolacja : Sałatka z grillowanymi warzywami na ostro

CZWARTEK
I śniadanie: Jogurt z jabłkiem i bananem
II śniadanie : Kanapki z pieczywa bezglutenowego z pastą z awokado z koperkiem
Obiad : Cielęcina po francusku podana z kaszą gryczaną i fasolką szparagową
Podwieczorek : Bezglutenowe naleśniczki z jabłkiem
Kolacja : Makaronowa bezglutenowa sałatka z halibutem

PIĄTEK
I śniadanie: Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym
II śniadanie : Sałatka z jajkiem, łososiem i kiełkami
Obiad : Grillowany filet z kurczaka z pomidorami i szpinakiem podany z ryżem
Podwieczorek : Gruszka z orzechami i gorzką czekoladą
Kolacja : Kanapki bezglutenowe z pastą z soczewicy i rukolą

SOBOTA
I śniadanie: Koktajl pomarańczowo – bananowy
II śniadanie : Bezglutenowe kanapki z twarogową pastą paprykową i ogórkiem kiszonym
Obiad : Leczo z kurczakiem podane z ryżem
Podwieczorek : Ananas z serkiem waniliowym
Kolacja : Sałatka z kurczakiem

NIEDZIELA
I śniadanie: Kasza jaglana z suszonymi śliwkami i kardamonem
II śniadanie : Naleśniki bezglutenowe z tuńczykiem i sałatką z cykorii
Obiad : Pieczona miruna podana z ziemniakami pieczonymi i rogout z dyni
Podwieczorek : Sałatka z owoców południowych
Kolacja : Grillowane warzywa z tofu i sezamem

DIETA BEZGLUTENOWA 2500 KCAL

Dieta bezglutenowa 2500 kcal dedykowana jest osobom, cierpiącym na celiakię lub uczulenie na gluten, a uprawiającym sport bardzo aktywnie. Oprócz zapewnienia właściwego poziomu makro- i mikroskładników dostarcza więcej łatwo przyswajalnego białka dla budowy masy mięśniowej oraz witamin i minerałów potrzebnych sportowcom. Gluten jest wyeliminowany naturalnie (przez stosowanie produktów, które go nie zawierają) lub usunięty technologicznie.

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: Mleko z ryżem i orzechami
II śniadanie: Fritatta z łososiem
Obiad: Pierś z kurczaka pieczona z warzywami, podana z kaszą gryczaną
Podwieczorek: Sałatka owocowa
Kolacja: Sałatka z serem kozim i indykiem podana z grzankami bezglutenowymi

WTOREK
I śniadanie: Jogurt z figami i śliwkami
II śniadanie : Ryż z jabłkiem i gruszką z musem jagodowym
Obiad : Filet z miruny z warzywami i pieczonymi ziemniakami
Podwieczorek : Deser twarogowy z daktylami i musem truskawkowym
Kolacja : Sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

ŚRODA
I śniadanie: Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
II śniadanie : Jogurt z twarogiem i malinami, wafle ryżowe w gorzkiej czekoladzie
Obiad : Wołowina po burgundzku podana z kaszą jaglaną i brukselką
Podwieczorek : Mus bananowy z orzechami i konfiturą z żurawiny
Kolacja : Sałatka meksykańska z kurczakiem na ostro

CZWARTEK
I śniadanie: Jogurt z miodem i prażonymi migdałami
II śniadanie : Bezglutenowa kanapka z serkiem śmietankowym i warzywami
Obiad : Filet z dorsza podany z makaronem bezglutenowym i surówką z ogórka zielonego
Podwieczorek : Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym
Kolacja : Papryka zapiekana z wegetariańskim farszem

PIĄTEK
I śniadanie: Sałatka warzywna z szynką i jajkiem podana z pieczywem bezglutenowym
II śniadanie : Mus jabłkowy z prażonymi orzechami
Obiad : Potrawka wieprzowa z cebulą i papryką podana z kaszą gryczaną i surówką
z pomidora
Podwieczorek : Pianka czekoladowa
Kolacja : Grillowane warzywa z serem feta w ziołowej zalewie podane z grzankami bezglutenowymi

SOBOTA
I śniadanie: Jogurt z żurawiną i truskawkami
II śniadanie : Bezglutenowa kanapka z pieczonym schabem i kiszonym ogórkiem
Obiad : Dorsz po toskańsku z warzywami i pieczonym ziemniakiem
Podwieczorek : Sałatka owocowa
Kolacja : Sałatka z makaronem ryżowym i indykiem

NIEDZIELA
I śniadanie: Bezglutenowe kanapki z pastą z makreli i papryką
II śniadanie : Koktajl z owoców leśnych
Obiad : Pieczony kurczak w sosie curry z puree z ciecierzycy i zieloną sałatką
Podwieczorek : Deser porzeczkowy
Kolacja : Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą