DIETA DLA CUKRZYKA

Dieta dla cukrzyka jest dedykowana nie tylko osobom chorym na cukrzycę, ale również osobom ze stanem przedcukrzycowym czy z dużymi wahania cukru we krwi. W tych przypadłościach odpowiednio skomponowany jadłospis stanowi podstawowy element leczenia. Dieta dla cukrzyka dostarcza organizmowi energii i wszystkich składników odżywczych, a jej terapeutyczne działanie wynika z optymalnej i jakości węglowodanów. Wykluczone są cukry proste, a posiłki mają niski i średni indeks glikemiczny. Oferujemy dietę dla cukrzyka o wartości energetycznej 1500 kcal, natomiast inne kaloryczności są ustalane indywidualnie.

MENU
Śniadanie
Pasta twarogowa z jogurtem naturalnym, papryką, ogórkiem, rzodkiewką z pieczywem razowym
PLASTERKI SERA ŻÓŁTEGO PODANE Z MIXEM SAŁAT, POMIDORKIEM KOKTAJLOWYM I PIECZYWEM CHRUPKIM
II ŚNIADANIE
SOCZYSTE CZĄSTKI KIWI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ
OBIAD
PIECZONY SCHAB W SOSIE WŁASNYM, PODANY Z PUREE Z SOCZEWICY I PAROWANYCMI WARZYWAMI
PODWIECZOREK
OCZYSZCZAJĄCY KOKTAJL KOKOSOWY Z MIĘTĄ
KOLACJA
SAŁATKA Z JARMUŻEM, POMIDORAMI SUSZONYMI, OGÓRKIEM, PESTKAMI DYNI, ZIELONYMI OLIWKAMI, CZERWONĄCEBULKĄ I SEREM TYPU BLUE

MENU
Śniadanie
SEREK WIEJSKI ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I PIECZYWEM PUMPERNIKIEL
II ŚNIADANIE
OWSIANKA Z ŻURAWINĄ, SUSZONYM JABŁKIEM I MLEKIEM SOJOWYM
OBIAD
PIECZONY FILET Z INDYKA, SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU, SURÓWKA Z MARCHEWKI
PODWIECZOREK
DESER JOGURTOWY Z JABŁKIEM I TRUSKAWKAMI
KOLACJA
MIX SAŁAT Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

MENU
Śniadanie
PLASTERKI JAJEK Z SAŁATĄ RZYMSKĄ, KIEŁKAMI, ŚWIEŻYM OGÓRKIEM ORAZ PIECZYWEM CHRUPKIM
II ŚNIADANIE
PLASTERKI POMARAŃĆZY I GREJPFRUTA
OBIAD
DORSZ W PANIERCE RAZOWEJ PODANY Z MIXEM KALAFIORÓW ORAZ SURÓWKĄ Z KAPUSTY KISZONEJ
PODWIECZOREK
PRZECIER GRUSZKOWY
KOLACJA
DIETETYCZNY FALAFELE Z JOGURTOWYM SOSEM TYMIANKOWO-CZOSNKOWYM