DIETA MONTIGNACA

Oparta jest na doborze składników odżywczych ze względu na ich budowę fizykochemiczną, zdolność do powstrzymania organizmu przed odkładaniem oraz wpływ na układ krążenia i poziom cukru we krwi. Prowadzi do zmiany nawyków żywieniowych, gdyż jest zrównoważona, urozmaicona i zgodna z zasadami zdrowego odżywiania.

Dieta Montignaca polecana jest osobom odchudzającym się, borykającym się z problemami z układem krążenia oraz zbyt wysokim poziomem cukru we krwi (cukrzyca typu II).

Składniki zalecane w tej diecie: węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (50 i mniej), tłuszcze wielonienasycone omega 3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, pełnowartościowe białko nie powodujące hiperinsulinizmu.

Składniki zabronione: węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszcze nasycone, białko słabej jakości.