senWszyscy wiemy, że objadanie się w nocy lub tuż przed spaniem skutkuje nadprogramowymi kilogramami i wałeczkami tłuszczyku tu i tam, okazuje się jednak, że skład diety, pory posiłków i ilość wielkość mają wpływ również na jakość snu. Poniżej podajemy kilka zasad, których zastosowanie pozwoli cieszyć się spokojnym snem i uniknąć problemów z zaśnięciem.

 

1. Ostatni posiłek należy spożywać najpóźniej 2-3 godziny przed snem i powinien być on lekkostrawny oraz niezbyt obfity. Najlepiej sprawdzą się tu węglowodany złożone, które stymulują wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, dzięki której organizm relaksuje się, wycisza i łagodnie przechodzi w stan odpoczynku.

 

2. Sen regulowany jest oprócz serotoniny również przez melatoninę. Poziom tych dwóch hormonów podnosi się dzięki aminokwasowi o nazwie tryptofan. Należy on do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć – muszą być dostarczone z pożywieniem. Źródłem tryptofanu są mleko i jego przetwory, warto więc dbać o ich odpowiednią ilość w menu, szczególnie w posiłkach w drugiej części dnia.

 

3. Zaburzenia snu mogą również pojawiać się, gdy w organizmie brakuje magnezu. Aby zapewnić sobie odpowiednią jego podaż w diecie należy jeść produkty, w których występuje w znacznych ilościach, tj. orzechy, soję, banany, kakao, sezam i kaszę gryczaną.

 

4. Wieczorem nie należy pić napojów pobudzających, czyli kawy, mocnej herbaty i wszelkich napojów z kofeiną. Zamiast tego warto zaparzyć sobie filiżankę melisy.

 

5. Również picie alkoholu i palenie tytoniu przed snem mogą powodować zakłócenia snu, starajmy się więc ich unikać, a szczególnie wieczorową porą.