Oczyszczanie naszego organizmu z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele, z powodu spożywania pokarmu bogatego w tłuszcze i białka, dużą ilość nabiału, białą mąkę oraz cukier rafinowany w obecnych czasach jest niezbędne.

Zaleca się przeprowadzanie takiego detoksu kilka razy w roku.

Gromadzenie się toksyn może powodować bóle głowy, apatię, senność lub problemy z zasypianiem. Oczyszczanie za pomocą takich pokarmów jak kasze, warzywa i owoce, mogą nie dać natychmiastowych efektów, ale są bezpieczniejsze i dodatkowo mniej stresujące dla tych, których dieta dotychczas była bardziej kaloryczna i obfita.

Szczególnie polecana w detoksykacji jest kasza jaglana, która jest  zbożem zasadotwórczym. Do swojej diety powinny ją wprowadzić  osoby, które w nadmiarze spożywają nabiał, mięso, białą mąkę oraz słodycze. Kasza ta dodatkowo nawilża i odświeża ciało, działa odtruwająco na wątrobę i przeczyszcza jelita.

Jak wygląda dieta?

  • Kaszę jaglaną jemy przez co najmniej 3 dni, 5 razy dziennie.
  • Posiłek powinien być sporządzony z małą ilością przypraw.
  • Maksymalny czas trwania diety to 14 dni. Im dłużej trwa dieta, tym więcej toksyn zostanie usuniętych, tym czystsze ciało i tym lepsze samopoczucie.
  • Warto zrezygnować przez ten czas z kawy i herbaty.

Dietę na bazie kaszy jaglanej najlepiej przeprowadzić wiosną lub jesienią, gdyż w ten sposób usuwamy pozostałości po nadmiarze słodkości i wychładzających pokarmów spożywanych latem i przygotowujemy się do zimowej pory gromadzenia zapasów.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA