Choroby cywilizacyjne dotyczą nas wszystkich coraz częściej. Niestety, w ostatnim czasie sporo osób boryka się z problemami dotyczącymi tarczycy. Nadczynność, niedoczynność, Hashimoto, guzki i torbiele… Podstawa to odpowiednie leczenie. Ale przy chorobach tarczycy ogromne znaczenie ma także dieta. Jak powinna wyglądać, by nasza tarczyca była zadowolona?

niedoczynnosc-tarczycy-wypadanie-wlosow

Produkty, które wspomogą pracę tarczycy

Pełnowartościowe białko

Dokładniej mówiąc, produkty, które to białko zawierają. Należą do nich przede wszystkim chude mięso, takie jak drób, indyk, królik, chuda wieprzowina, oraz jaja. Pełnowartościowe białko jest bardzo dobrym źródłem tyrozyny – aminokwasu niezbędnego do produkcji i syntezy hormonów tarczycy.

Orzechy i nasiona

Są zarówno źródłem białka w naszej diecie, jak i selenu – głównego kofaktora enzymów tarczycy. W szczególności zalecane są orzechy brazylijskie, migdały, orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Z nasion zaś należy sięgać po słonecznik, chia, dynię i sezam.

Rośliny strączkowe

Z roślin strączkowych powinniśmy wybierać jedynie cieciorkę i soczewicę. Są dobrym źródłem cynku, aminokwasów i L-tyrozyny (aminokwasu, który naturalnie pomaga organizmowi w produkcji własnego hormonu tarczycy) . Odpowiadają za mechanizmy odpornościowe w naszym organizmie i regulują tempo metabolizmu. Dodatkowo wzmacniają pracę naszego mózgu i układu nerwowego.

Ryby morskie

Są bogate w kwasy omega-3, które odgrywają szczególną rolę w chorobie Hashimoto – wspomagają pracę układu odpornościowego, a ponadto pobudzają przemianę T4 w formę aktywną T3. Ryby morskie są również dobrym źródłem witaminy D, a ta także ma swój niemały udział wspomagający pracę naszego układu odpornościowego. Jej niedobór może wpłynąć na nadczynność przytarczyc. Kupując ryby, należy pamiętać, aby wybierać te z naturalnych, ekologicznych hodowli lub wolno żyjące.

Owoce

Szczególnie zalecane są banany będące źródłem tyrozyny oraz ananasy jako źródło bromeliny, enzymu sprzyjającego regulacji masy ciała i zmniejszającego stany zapalne. Dodatkowo są źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i flawonoidów.

Produkty, na które powinniśmy zwrócić uwagę

Warzywa krzyżowe

Do tej rodziny należą warzywa takie jak kapusta, brokuły, kalafior, brukselka i jarmuż. Zawarte są w nich substancje goitrogenne, które spowalniają pracę tarczycy i powodują powstawanie wola. Dlatego też, jeżeli cierpisz na niedoczynność bądź Hashimoto, to powinieneś je jeść w ilości umiarkowanej i tylko w postaci gotowanej.

Produkty zawierające tiomocznik

Tiomocznik ‒ potocznie zwany antyhormonem tarczycy. Hamuje syntezę jej naturalnych hormonów. Do produktów go zawierających należą m.in. truskawki, brzoskwinie, gruszki, kapusta, marchew, orzeszki ziemne, soja, rzepa. Zwracaj uwagę na ich ilość w diecie. Nie należy jednak przesadzać z ich eliminacją, ponieważ produkty te są bogate w witaminy i składniki mineralne mające dobroczynny wpływ na nasz organizm czy układ odpornościowy. Najlepiej spożywaj je w umiarze.

Produkty, które powinniśmy wyeliminować z naszej diety

Niezdrowe produkty

Nie tylko przy chorobach tarczycy powinniśmy wystrzegać się tych produktów, ale w tym przypadku ich eliminacja jest szczególnie ważna, ponieważ mają one niekorzystny wpływ na działanie twojej tarczycy. Należą do nich: produkty spożywcze wysoko przetworzone, cukier rafinowany, słodycze, napoje słodzone, tłuszcze nasycone, alkohol i papierosy.

Fluor i chlor

Fluor znajduje się nie tylko w paście do zębów, ale również w produktach spożywczych. Najwięcej możemy go znaleźć w czarnej herbacie. Chlor natomiast jest obecny m.in. w wodzie chlorowanej, której powinniśmy się wystrzegać. Obydwa te pierwiastki wpływają negatywnie na pracę naszej tarczycy i niestety odkładają się w naszym organizmie, tworząc niezdrową „kumulację”.

Soja

Soja jest bogatym źródłem fitynianów, te z kolei utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza, cynku. Jest również źródłem izoflawonów, związków przyczyniających się do powstawania wola, utrudniają też wchłanianie jodu.

Orzeszki ziemne

Do niechlubnych cech orzeszków ziemnych możemy zaliczyć właściwości wolotwórcze. Zawierają również związki goitrogenne. Niestety, dość często mogą też uczulać i powodować wzrost reakcji autoimmunologicznych.

Gluten i laktoza

Ostatnio często mówi się również o tym, aby w chorobach tarczycy, zwłaszcza Hashimoto, unikać produktów zbożowych zawierających gluten i produktów mlecznych zawierających laktozę. Produkty te mogą niekorzystnie wpływać na nasz układ immunologiczny i zwiększać (potęgować) jego reakcje. Należy jednak pamiętać ‒ jeżeli nie wykonaliśmy testu w celu sprawdzenia, czy jesteśmy uczuleni na te produkty, to nie powinniśmy ich eliminować z naszej diety.

Dobrze dobrana dieta może wspomóc działanie i funkcjonowanie tarczycy, ale nie zastąpi farmakologicznego leczenia. Dlatego jeżeli cierpisz na kłopoty z tarczycą, śmiało możesz wspomagać leczenie dietą, ale pamiętaj ‒ najważniejsze jest kompleksowe działanie, którego podstawą jest wizyta u lekarza i odpowiednio dobrane leczenie.