Składniki na ciasto:
– pół szklanki ciepłej wody
– 1 łyżka suchych drożdży lub 12 g świeżych
– pół szklanki mąki pełnoziarnistej
– pół szklanki mąki żytniej
– pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– przyprawy
Składniki na pizze:
– przecier pomidorowy
– świeża bazylia
– pół cukinii
– parę sztuk pomidorków koktajlowych
– kiełki cieciorki i soczewicy
– wędzona pierś kurczaka
– ser feta
– świeża rukola
– sól i pieprz
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy drożdże i 50 ml wody. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia ciasta.
2. Dodajemy olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiamy około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.
3. Miskę smarujemy odrobiną oleju i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
4. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu pozbycia się nagromadzonego powietrza. Dzielimy je na na 2 połowy i z każdej rozwałkowujemy dwa placki o grubości ok 0.5cm
5. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.
6. Następnie wykładamy resztę składników: cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość doprawiamy.
7. Tak przygotowaną pizze pieczemy w piekarniku w temp. 240 C przez około 10 -1 15 min.
8. Przed podaniem dla dekoracji na wierzch pizzy kładziemy garść rukoli.
Dołącz do nas!