DSC_98531

Składniki na ciasto:

– pół szklanki ciepłej wody

– 1 łyżka suchych drożdży lub 12 g świeżych

– pół szklanki mąki pełnoziarnistej

– pół szklanki mąki żytniej

– pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– przyprawy

Składniki na pizze:

– przecier pomidorowy

– świeża bazylia

– pół cukinii

– parę sztuk pomidorków koktajlowych

– kiełki cieciorki i soczewicy

– wędzona pierś kurczaka

– ser feta

– świeża rukola

– sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W misce mieszamy drożdże i 50 ml wody. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia ciasta.

2. Dodajemy olej, resztkę wody, mąkę żytnią, pełnoziarnistą, płatki owsiane i sól. Ciasto wyrabiamy około 10 min na blacie podsypanym mąką żytnią lub otrębami.

3. Miskę smarujemy odrobiną oleju i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

4. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu pozbycia się nagromadzonego powietrza. Dzielimy je na na 2 połowy i z każdej rozwałkowujemy dwa placki o grubości ok 0.5cm

5. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch przecierem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, solą i pieprzem.

6. Następnie wykładamy resztę składników: cienkie plasterki cukinii, pomidorki koktajlowe, kurczaka, kiełki i kawałki sera feta. Całość doprawiamy.

7. Tak przygotowaną pizze pieczemy w piekarniku w temp. 240 C  przez około 10 -1 15 min.

8. Przed podaniem  dla dekoracji na wierzch pizzy kładziemy garść rukoli.