grillDługi weekend w pełni i choć pogoda zbytnio nie rozpieszcza, to jednak amatorzy grillowania na świeżym powietrzu z pewnością nie dadzą się jej zniechęcić i z lubością będą na ruszcie przyrządzać ulubione przysmaki. W związku z tym postanowiliśmy przedstawić dwie propozycje niskokalorycznych potraw z grilla, które mogą stanowić świetną alternatywę dla kiełbaski, czy karkówki.

 

Propozycja 1 – kukurydza z grilla

 

Kolbę kukurydzy należy oczyścić z włosków i liści, umyć, a następnie natrzeć masłem i solą, okryć nieco liśćmi i położyć na brzegach grilla na około 25 minut. Od czasu do czasu obracać na drugą stronę.

 

Propozycja 2 – szaszłyki z kurczaka z warzywami

 

Składniki:

2 filety z kurczaka,

– 1 czerwona papryka,

– 1 cukinia,

– pieczarki,

– 2-3 cebule,

– czosnek,

– ocet winny,

– oliwa z oliwek,

– przyprawa do grilla.

 

Przygotowanie:
Pokroić fileta z kurczaka na małe kawałki. Wymieszać oliwę z łyżką octu i przyprawą do grilla (można dodać czosnek). Następnie wymieszać wszystko i włożyć do marynaty całe mięso. Kurczaka włożyć do lodówki. Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w plastry, a pieczarki na połówki. Pokrojone warzywa doprawić przyprawą do grilla. Następnie nakładać mięso i warzywa na szpikulec. Grillować, często obracając, aż mięso będzie miękkie, a warzywa kruche.