Kasza gryczana to produkt bezglutenowy. Powinna na stale zagościć w naszej kuchni, ponieważ jest cennym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera pełnowartościowe białko, żelazo, magnez. Dziś polecamy ją w formie kotletów:
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej (lub kaszy pęczak)
- 2 jajka
- 200-300 g twarogu
- 2 łyżki natki pietruszki
- jedna cebula
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Ostudzoną kaszę mieszamy z twarogiem, a następnie miksujemy wszystko blenderem lub mieszamy ręcznie.
- Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki i cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy.
- Z powstałej masy formujemy kulki, spłaszczamy je i układamy na wyłożonej uprzednio papierem blaszce.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut.
Dołącz do nas!