Kasza gryczana to produkt bezglutenowy. Powinna na stale zagościć w naszej kuchni, ponieważ jest cennym źródłem wielu składników odżywczych.  Zawiera pełnowartościowe białko, żelazo, magnez. Dziś polecamy ją w formie kotletów:

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (lub kaszy pęczak)
  • 2 jajka
  • 200-300 g twarogu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • jedna cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Ostudzoną kaszę mieszamy z twarogiem, a następnie miksujemy wszystko blenderem lub mieszamy ręcznie.
  • Dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki i cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy.
  • Z powstałej masy formujemy kulki, spłaszczamy je i układamy na wyłożonej uprzednio papierem blaszce.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut.

img_1284s