Przed nami weekend, a pogoda paskudna, więc sprawmy sobie nieco przyjemności i przygotujmy coś słodkiego do kawusi. Oczywiście nie zapominamy o tym, że odżywiamy się zdrowo, więc deser ma być dietetyczny i bogaty w składniki odżywcze. Proponujemy (za serwisem jejkuchnia.pl) ciasteczka owsiane bez mąki, cukru i tłuszczu :)

 

Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych,

1/2 szklanki otrębów owsianych,

1/2 szklanki suszonej żurawiny,

1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,

1/3 szklanki pestek z dyni,

1/3 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (pokrojonych w kostkę),

10 łyżeczek mąki kukurydzianej,

3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,

2 łyżki rodzynek,

2 łyżki płatków migdałowych,

1/2 łyżeczki proszku po pieczenia,

1/2 łyżeczki sody,

1 jajko,

1/3 szklanki mleka,

3 łyżeczki naturalnego słodzika (np. Stevia Base),

2-3 łyżki miodu,

3 łyżki jogurtu.

 

Przygotowanie:

Na początek wymieszać bakalie i pozostałe suche składniki. W osobnych naczyniach roztrzepać jajko oraz rozpuścić w ciepłym mleku miód i słodzik. Następnie do suchych składników dodać jogurt, roztrzepane jajko, a także przygotowane wcześniej mleko. Wyrabiać masę. Jeżeli okaże się zbyt sucha, dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub odrobinę mleka. W przypadku, gdy będzie zbyt rzadka, dodać dowolny suchy składnik lub mąkę kukurydzianą.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formować ciasteczka i układać je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Umieścić w piekarniku na ok. 25-30 minut. Co kilka minut sprawdzać, czy ciasteczka się nie przypaliły. Po upływie wyznaczonego czasu, ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego :)

ciasteczka