To, że ryby mają dobroczynne działanie na cały nasz organizm wiadome jest nie od dziś. Warto często sięgać po przepisy z rybą w roli głównej, aby mieć sprawny umysł, serce jak dzwon i zdrowe stawy.

Łosoś-z-fasolką-szparagową

Produkty:

  • 60 dag fileta z łososia
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • pomidory koktajlowe
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • masło
  • sól, cukier

Przygotowanie:
Rybę osusz, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i odstaw do lodówki na 15 min. W tym czasie ugotuj fasolkę szparagową z dodatkiem cukru. Łososia podsmaż na maśle, a następnie dodaj wino i gotuj 5 min. Dodaj ugotowaną fasolkę oraz pomidory i duś pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. Gotowe! Aby danie było bardziej dietetyczne, łososia możesz upiec w piekarniku, a warzywa przygotować osobno z minimalną ilością tłuszczu.