zwiebeln

Cebulowe opary powodują pojawienie się w naszych oczach kwasu siarkowgo.

Co to oznacza? W komórkach cebuli znajdują się związki siarki oraz enzymy, czyli substancje sterujące przebiegiem reakcji chemicznych. Póki cebula jest cała, owe składniki są od siebie oddzielone. Sprawa się komplikuje, gdy zaczynamy ją kroić i uszkadzamy komórki, wówczas dajemy początek wielu reakcjom chemicznym. Jej finałem jest powstanie kwasu siarkowego, który rozpuszcza się w płynie łzowym, pokrywającym nasze gałki oczne.

Jak kroić cebulę, by nie płakać?

  • Przede wszystkim oddychać przez usta, a nie przez nos. Wówczas zdmuchujemy siarkowe opary sprzed twarzy, zanim zdążą dotrzeć do oczu.
  • Starajmy się kroić cebulę na duże kawałki. Im mniej krojenia, tym mniej soku i oparów. Najlepiej używać przy tym bardzo ostrego noża. Tępy rozgniata i miażdży komórki cebuli, a to znów oznacza więcej soku.
  • Warto też schłodzić warzywo przed krojeniem. W niższej temperaturze reakcje chemiczne przebiegają wolniej.
  • Można również uniknąć łez trzymając cebulę pod wodą. Będziemy mieć wówczas pewność, że siarkowe opary nie dotrą do naszych oczu.
  • Należy również bezwzględnie przepłukać oczy letnią wodą. Unikajmy przy tym pocierania powiek dłońmi, bo na ich skórze zapewne będziemy mieć najwięcej drażniących substancji.