Pomarańcze są owocami cytrusowymi pochodzącymi z Chin i wschodniej Azji. Są głównie uprawiane w klimatach tropikalnych, jednak dzięki globalizacji są wszędzie dostępne i o każdej porze roku, jednak teraz ich ceny są najniższe. Dlaczego warto jest jeść te owoce?

pobrany plik (1)

Pomarańcze zawierają w swoim składzie dużo wody, dzięki czemu mogą zaspokajać pragnienie. Z podstawowych składników odżywczych, dostarczają węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Dzięki zawartości tego drugiego składnika, zgodnie z badaniami, wpływają na obniżanie stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto Jest wspaniałym źródłem witaminy C, A oraz z grupy B, głównie folianów, a także potasu.

Zgodnie z badaniami amerykańskich naukowców, ludzie, którzy jedzą codziennie pomarańcze, mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwory, dzięki przeciwnowotworowemu działaniu witaminy C. Ta sama witamina wraz z potasem wpływają ochronnie na układ krążenia, zapobiegając powstawaniu miażdżycy oraz obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Jednak dopiero fakt, że duża zawartość antyoksydantów, która spowalnia procesy starzenia się, może zmobilizować do jedzenia większej ilości tych owoców.