Jesteśmy w trakcie sezonu na truskawki.
Warto wiedzieć, dlaczego zaleca się spożywanie tych owoców, zwłaszcza teraz.
- Truskawka posiada więcej witaminy C niż popularne owoce egzotyczne: cytryny i grejpfruty.
- Chroni również przed anemią, gdyż jej składniki – głównie żelazo – uczestniczą w produkcji krwinek czerwonych.
- Ponadto charakteryzuje się właściwościami odtruwającymi i oczyszczającymi organizm, m.in. za sprawą bromeliny.
- Korzystnie wpływa na budowę i utrzymanie właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
- Jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Witamina PP reguluje dotlenienie krwi.
- Truskawki zaleca się też osobom cierpiącym na reumatyzm i podagrę, przy schorzeniach nerek i wątroby.
Według statystyk przeciętny Europejczyk spożywa średnio jedynie 36% dziennej dawki owoców zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Stanowi to niewystarczającą ilość, by organizm mógł zdrowo i prawidłowo funkcjonować. Dlatego warto pamiętać o konieczności uzupełnienia diety o te właśnie owoce.
Dołącz do nas!