soczewica-11947a056fdb2d672cb11b0e5b1d5632_17ec82 Mimo, iż soczewica jest tania i łatwo dostępna, dopiero od niedawna zaczyna być populara. Wraz ze wzrostem popularności diety wegetariańskiej wzrosło także zainteresowanie soczewicą. Stanowi ona bogate źródło białka, stąd jest znakomitym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają jego spożycie.
Soczewica, poza białkiem, zawiera także dużo potasu i kwasu foliowego, jest więc zdrowym wyborem dla kobiet w ciąży, choć jako roślina strączkowa musi być podana z przyprawami ułatwiającymi jej trawienie.

Nośniki smaku dla soczewicy to: sól, pieprz, czosnek, cebula, chili, imbir, kolendra, curry, kurkuma, cynamon, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, kmin rzymski, kminek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, oliwa, sos sojowy, świeża mięta, natka pietruszki, sok z cytryny, białe wytrawne wino, ocet balsamiczny.

Zaraz po nośnikach smaku najważniejsze dla podkreślenia zdrowotnych właściwości soczewicy są połączenia z odpowiednimi produktami roślinnymi i odzwierzęcymi.

  • mleczko kokosowe
  • pomidory (w tym suszone pomidory)
  • ciecierzyca
  • fasola
  • groszek zielony
  • pieczarki
  • dynia
  • marchewka
  • słodkie ziemniaki
  • szpinak
  • kalafior
  • ryż
  • kasza jaglana
  • suszone owoce
  • orzechy
  • pestki dyni i słonecznika
  • kurczak
  • indyk
  • wołowina
  • ryby

Poniżej znajdują się propozycje potraw z soczewicą, w których wzięto pod uwagę odpowiednie połączenia smakowe i odpowiednio dobrane nośniki smaku. Dzięki swojej uniwersalności soczewica może stanowić podstawę przeróżnych potraw, od pasztetów, przez zupy, aż po kotlety i gołąbki.

  1. Zupa z czerwonej soczewicy;
  2. Pasta z czerwonej soczewicy;
  3. Pasta z zielonej soczewicy i orzechów włoskich;
  4. Gołąbki z zieloną soczewicą i ryżem;
  5. Risotto z czarną soczewicą;
  6. Burgery z zielonej soczewicy i pieczarek;
  7. Miętowo-cytrynowa soczewica ze szpinakiem;
  8. Soczewica czerwona i brązowa z dynią i kminkiem;
  9. Pasztet z soczewicy i suszonej żurawiny